Prijem u Beču povodom Dana državnosti Srbije

09.02.2018

Svečanim prijemom u sali Diplomatske akademije u Beču svečano je obeležen Dan državnosti Republike Srbije. 

Povodom Dana državnosti, nacionalnog praznika Sretenja, Ambasada Republike Srbije u Beču je u petak 9. februara 2018. , u svečanoj sali Diplomatske akademije, organizovala prijem na kojem je bilo prisutno više od 400 zvanica. I ovog puta je svečana sala Diplomatske akademije u Beču bila prepuna zvanica i gostiju a zanöajan povod je  Dan državnosti Srbije, koji se zvanično praznuje 15. i 16. februara svake godine.

Goste su na ulazu sačekali i srdačno pozdravili PerJanković, ambasador Srbije u Austriji , potpukovnik Slobodanko Lazić, izaslanik Ministarstva odbrane Srbije u Austriji , Robert Kordik, viši vojni savetnik pri Stalnoj misiji Republike Srbije OEBS-a i drugim međunarodnim organizacijama sa sedištem u Beču, i Goran Bradić, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Austriji.

Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji pozdravlja goste

 

Potpukovnik Slobodanko Lazić i pukovnik  Robert Kordik sa gostima

Prijem je otvoren himnama Srbije i Austrije, koje je izveo Vienna Balkan Trio. Posle zvaničnog dela prijema poslužena je vrhunska zakuska koja se sastojala od raznovrsnih srpskih specijaliteta.

Koliko je diplomatski kor veliku pažnju posvetio srpskom državnom prazniku videlo se izvrsnoj organizaciji i prisustvu čak 90  bilateralnih i multilateralnih ambasadora ili njihovih zamenika, diplomata i vojnih izaslanika akreditovanih u Beču. Na prijemu su bili prisutni i brojni funkcioneri saveznih ministarstava spoljnih poslova, odbrane, privrede, kulture i prosvete, poslanici austrijskog Saveznog parlamenta, privrednici, kao i predstavnici medija. Prijemu je prisustvovao i episkop austrijsko – švajcarski Andrej.

Većina ambasada Republike Srbije u svetu ne obeležava Dan državnosti, zbog štednje. Međutim, ambasada i misija pri međunarodnim organizacijama u Beču zahvaljujući sponzorima već više godina priređuje svečani prijem u čast Dana državnosti Srbije. Ove godine kompanije koje su finansijski pomogle prijem u Beču su  – Erste Bank grupacija, Wiener Städtische, Soravia Group, Dispotec Technology GmbH i mobilni operater m: tel Austria. Zahvaljujući njima troškovi svečanog prijema u Beču nisu išli na račun budžeta države i MIP-a.


Dan državnosti Srbije ili Sretenje je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdan i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. U Srbije je počeo da se slavi ponovo od 2002. godine.

POGLEDAJTE VIDEO 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava