Biro za zapošljavanje (AMS): Borba za posao u Beču među doseljenicima

12.12.2014

U mesecu novembru, na teritoriji čitave Austrije, znatno je porastao broj nezaposlenih, a najveći porast zabeležen je u Beču. Ovo nije jedina zabrinjavajuća situacija na bečkom Birou za zapošljavanje (AMS). Migranti druge generacije vode borbu za posao sa novim doseljenicima.

(C) AMS

Po najnovijim statistikama, broj nezaposlenih u Austriji, porastao je u novembru 2014., u odnosu na predhodni mesec. Ako se uzmu u obzir i osobe koje trenutno pohađaju obavezne kurseve  koje obezbeđuje Biro za zapošljavanje (AMS), procenat nezaposlenosti povećao  se za 9,4 odsto.

U Beču ova situacija je još alarmantnija jer se procenat nezaposlenih u samo mesec dana uvećao za 15,9 odsto. Ova situacija najviše pogađa osobe starije od 50 godina i doseljenike. Jedini ohrabrujući podatak iz bečkog AMS-a je da je  novembru 2014. godine zabeležen porast otvorenih radnih mesta za 7,1% odsto.

Međusobna borba migranata za posao

Biro za zapošljavanje (AMS) objavio je statistiku o nezaposlenosti koja pokazuje da je u proteklim mesecima broj nezaposlenih migranata duplo više porastao u odnosu na “domaće Austrijance”. Prvenstveno se misli na migrante nižeg nivoa obrazovanja koji već godinama žive u Austriji, a glavni razlog su novi doseljenici sa većim kvalifikacijama koji im ustvari predstavljaju veliku konkurenciju na tržištu rada.

Jedan od glavnih razloga što novi doseljenici dobijaju radno mesto, ispred migranata druge generacije je njihovo “lošije” znanje nemačkog jezika. Po rezultatima istraživanja svako četvrto dete migracionog porekla rođeno u Austriji, u starostnoj dobi između 16 i 34 godina, ima “nedostatke” u znanju nemačkog jezika. Na evropskom nivou po ovom pitanju Austrija se nalazi na drugom mestu, lošija je samo Belgiija.

Jedna trećina “novih migranata” poseduje visoke kvalifikacije i iz tog razloga dobijaju prednost za posao u Austriji i pored toga što njihovo znanje nemačkog jezika, prilikom doseljavanja, nije na višem nivou od migranata druge i treće generacije. Jednostavno, to se od novih doseljenika ni ne očekuje i poslodavci daju prednost kvalifikacijama, a ne perfektnom znanju nemačkom.

Radna migracija se u odnosu na protekle decenije promenila. Dok su se ranije u Austriju doseljavali gastarbajteri iz bivše Jugoslavije i Turske, u današnje vreme doseljenici dolaze iz zemalja članica EU (Nemačka, Poljska, Mađarska, Rumunija, itd) i poseduju znatno bolje obrazovanje u odnosu na “domaće migrante”.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava