Nove i skuplje stanarine u starogradnji u čitavoj Austriji

21.03.2019

Od 1. aprila 2019. godine povećavaju se kirije za stanove u starim zgradama u čitavoj Austriji, i to u proseku za oko 4%.

Nije prvoaprilska šala! Od 1. aprila 2019. godine povećavaju se kirije za stanove u starim zgradama u čitavoj Austriji. Stanarine se povećavaju  u proseku za oko 4%.

Dve trećine stanova za koje se kirija obračunava prema Zakonu o orijentacionim vrednostima (Richtwertgesetz) se nalazi u Beču , gde povećanje iznosi 4,12% tako da će sada stanari plaćati 5,81 evra po kvadratnom metru.

Stanarina će najviše porasti u Donjoj Austriji  – 4,20% i iznosiće 5,96 evra po kvadratnom metru, a najmanje u Gornjoj Austriji – 3,97%, tako da će kvadratni metar sada koštati 6,29 evra.

U ostalim pokrajinama povećanja iznose:

Koruška – 4,13% na 6,80 €

Salcburg – 4,15% na 8,03 €

Štajerska – 4,16% na 8,02 €

Forarlberg – 4,00% na 8,92 €

Tirol – 4,11% na 7,09 €

Burgenland – 4,13%, tako da će nova kirija iznositi 5,30 evra po kvadratu stana.

Naravno, da kad se nova cena pomnoži sa kvadratnim metrima stana, to još uvek nije konačna kirija, jer se na tu sumu dodaju još i režijski troškovi (Betriebskosten) i porez na promet, i tako se dobija konačni iznos.

Prema informacijama Udruženja za zaštitu stanara (Mietervereinigung) povećanje stanarina pogodiće ukupno 300.000 domaćinstava. Tako će, recimo, kirija za stan u starogradnji u Beču veličine 80 kvadratnih metara porasti za 240 evra na godišnjem nivou. Inače, Zakon o orijentacionim vrednostima za stanarinu predviđa prilagođavanje orijentacionih vrednosti za kirije na svake dve godine. Poslednje povećanje stanarina je bilo u aprilu 2017. godine, ali i u januru 2018. zabečležen je porast stanarina.

 

Bečki kalkulator za stanarine – provera visine iznosa stanarine u starogradnji

Onlajn kalkulator za stanarine vam može pomoći da u samo nekoliko koraka proveriti da li je visina stanarine u skladu sa propisima. Provera se, u prvom redu, savetuje stanarima u starijim zgradama. Ova online-mogućnost je posebno korisna za osobe koje traže stan i pre zaključivanja ugovora žele da provere ispravnost cene stanarine.

To, međutim, unazad mogu da učine i stanari koji poseduju valjani ugovor. Ispravnost cene stanarine ili takozvana orijentaciona vrednost stanarine, može se izračunati za stanove u zgradama koje su izgrađene pre 1945. godine, ako je stan unajmljen posle  1. marta 1994. Za izračunavanje je potrebno navesti adresu, veličinu stana i njegovu opremljenost (vrsta kupatila, podrumska prostorija, balkon, terasa itd). Probajte i vi Online-kalkulator za stanarine u Beču. (na nemačkom)

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava