BUDVA U FINALU ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2028

27.02.2023

Budva i projekat "Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture" predstavili su se na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Budva u prisustvu brojnih posetilaca na Sajmu turizma u Beogradu_Foto TO Budva

Projekat „Budva Boka 2028“ ušao je u završni krug takmičenja za Evropsku prestonicu kulture za 2028. godinu što potvrđuje potencijal kulturnog razvoja Budve.

Ukoliko pobedi, Budva će biti domaćin celogodišnjeg programa kulturnih događaja i aktivnosti, kojim će prikazati svoju umetničku, muzičku, pozorišnu i književnu tradiciju, kao i savremene kulturne izraze. Program koji će uključivati nastupe domaćih i međunarodnih umetnika, izložbe, radionice, konferencije i druge kulturne događaje predstavljen je u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva u prisustvu brojnih posetilaca i medija na Sajmu turizma u Beogradu. Za dobru atmosferu bio je zadužen gudački kvartet „Habanera“.

Gudački kvartet Habanera Foto TO Budva

Milo Božović, predsednik Opštine Budva ističe da je Budva grad sa tromilenijumskom tradicijom i višeslojnim kulturnim nasleđem, što je danas čini važnom tačkom na kulturnoj mapi Evrope.
„Prepoznatljivost i potencijal kulturnog razvoja Budve, a posebno mogućnost njenog unapređenja, učinilo je naš grad finalistom za Evropsku prestonicu kulture za 2028. godinu. Opština Budva i Boka su ovim projektom učinili istorijski iskorak, posebno uzimajući u obzir benefite koje kao grad i regija mogu imati i efekata na njihov privredni, turistički, infrastrukturni, ali sveukupni društveni život“,ističe Božović.

Doc. dr Predrag Zenović, predsednik Saveta za kulturu Opštine Budva_ Foto TO Budva

Doc. dr Predrag Zenović, predsednik Saveta za kulturu Opštine Budva naglašava da je Budva na prelomnoj tački svog istorijskog i privrednog razvoja.
„Budva predstavlja najstariji grad po istorijskom trajanju na Jadranu, a najmlađi po strukturi stanovništva. Budva će iskoristiti priliku da kroz ovaj decenijski projekat razvije kapilarnu kulturnu infrastrukturu, omogući širi pristup kulturi građanima i turistima, unapredi imidž grada, razvije turističku privredu i ojača kulturne i kreativne industrije. Vizijom Budve kao evropske prestonice kulture spajamo tradiciju i budućnost, kulturu i nauku, zaleđe i obalu, ekologiju i ekonomiju, Mediteran i Evropu, ustanove i nezavisnu kulturnu scenu, transformišući svest nas građana, ali i posetilaca Budve o njenoj drugačijoj suštini“, dodaje Zenović.

Kao jedan od najprestižnijih događaja u Evropi, Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva.

Najznačajniji legat projekta je stavljanje kulture u sam centar društvenog razvoja i posmatranje kulture kao ključa za privredni razvoj društva utemeljen na znanju, inovativnosti i kreativnosti.
Događaju na Sajmu turizma prisustvovali su: direktor Turističke organizacije opštine Budva Nemanja Kuljača, čelnici opštine Budva, Danijela Dimitrovska, zaštitno lice Budve za 2023. godinu, kao i Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“.

Foto TO Budva

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava