Čuvari javne čistoće u Beču: Za bačeni pikavac 50€!

26.01.2018

Da li ste već jednom imali neki bliski susret s bečkim čuvarima javne čistoće? Pored MA 48 i bečki "Waste Watchers" već deset godina brinu o tome da grad bude što čistiji. Kazne za prekršioce iznose 50 evra na licu mesta, a može doći i do prijave.

© PID/Christian Jobst

Službenici Waste Watcher od 2008. redovno “patroliraju” bečkim ulicama, i trude se da čistoća u Beču bude na zavidnom nivou.  Ovi gradski službenici do sada su obavili 64.000 intervencija (izrekli upozorenje, propisali kaznu ili podneli prijavu). Samo tokom 2017. godine propisano je 7.400 kazni od 50 evra i podneseno 880 prijava (moguće kazne i do 2.000 evra!) protiv Bečlija koji ne poštuju pravila za čistoću u Beču i ignorišu zvanična mesta za odlaganje smeća i kabastog otpada. Novac od naplaćenih kazni se koristi da se čistoća u Beču  još bolje održava.

Kako se osigurava čistoća javnih površina u Beču?

Beč spada u najčistije gradove na svetu. Visok nivo čistoće omogućavaju mnogobrojne ponude grada Beča za legalno odstranjivanje smeća i otpada, ali i kontrole koje već deset godina sprovode „Čuvari čistoće“ (WasteWatcher). Povodom desetogodišnjice postojanja službe za nadzor javne čistoće u gradu, nadležni resor je ponosan na svoje uspehe.

Rezultati mera koje Grad Beč preduzima u oblasti redovnog održavanja čistoće nisu samo vidljivi, već i faktički merljivi. Tako se u međuvremenu na ulicama i javnim površinama u gradu ilegalno ostavlja za čak 60 posto manje frižidera i 17 procenata manje kolica za kupovinu nego što je to bio slučaj pre desetak godina. Dnevno u kantama za smeće i „javnim pepeljarama“ završi 123 miliona pikavaca i čak 100.000 vrećica s psećim izmetom.

Bečka ministarka za zaštitu čovekove okoline Ulli Sima je povodom jubileja “nadzornika javne čistoće” izjavila kako većina građana Beča poštuje pravila, dok se “crne ovce” redovno kažnjavaju. Cilj svih mera nije izricanje maksimalnih kazni, već postizanje maksimalne čistoće u skoro dvomilionskom gradu.

 

Funkcija čuvara javne čistoće regulisana je Zakonom o održavanju čistoće u gradu. U njemu su propisane i kazne, koje – u zavisnosti od težine prekršaja – mogu da iznose i do 2.000 evra. Posle novele Zakona 2017. godine sada je pored prljanja javnih i zelenih površina zabranjeno i prljanje vode u rekama kao i gradskog “nameštaja” (klupa, bandera, naprava za igru, hidranata itd).

U gradu trenutno ima  50 službenika čije je glavno zanimanje WasteWatcher, kao i  400 školovanih saradnika MA 48 i MA 42.

WasteWatcher po gradu dežuraju ili sa prslucima s natpisom ili u civilu, pojavljuju se u različito doba dana, ali i nedeljom i vikendom. Težišta kontrola su kabasti otpad (komadi nameštaja, kućni aparati), pseći izmet, pikavci, kolica za kupovinu i ostaci hrane.

Ovi organi moraju sa sobom da nose službenu ispravu i oznaku svoje službe. Oni imaju pravo da zahtevaju ličnu ispravu “grešnika” i da mu nalože da odstrani nepravilno bačene predmete. U slučaju nepoštovanja njihove naredbe, dolazi do kazne, odnosno prijave.

WasteWatcher su vrlo omiljeni u bečkom stanovništvu. Čak 85 posto Bečlija smatra da je ova služba korisna.

 

Zanimljivi podaci

Besplatne vrećice za pseći izmet: Oko ove teme u Beču se tradicionalno lome koplja. Vlasnici 55.700 gradskih pasa u međuvremenu sve češće koriste 3.500 automata za vrećice. Svakog dana se napuni po 100.000 takvih vrećica. U parkovima i na ulicama za njihovo odstranjivanje stoji na raspolaganju čak 25.000 kanti.

Frižideri sve ređe na javnim površinama: Između 2007. i 2017. broj ilegalno ostavljenih aparata za hlađenje na javnim mestima opao je za čak 60 procenata (sa 2.100 koliko je zabeleženo 2008. na „samo“ 830 komada prošle godine). Frižideri i ostali uređaji mogu se vratiti u prodavnice (prilikom kupovine novog aparata) ili odvesti na neku od brojnih bečkih deponija.

Kolica za kupovinu: Izgleda da su “grešnici” u ovoj oblasti uprkos svim merama prilično uporni. 2007. godine grad je morao da odstrani čak 22.000 ilegalno ostavljenih kolica za kupovinu, dok je prošle godine taj broj iznosio 18.500 komada (minus 17 posto).

Opušci: 2009. godine u javnim pepeljarama je završavalo samo oko 6,6 miliona pikavaca, dok je prošle godine na taj način sakupljeno čak 123 miliona, što znači da se broj povećao za čak 18 puta. U tom periodu je masivno povećan i broj kombinovanih kanti/pepeljara (ima ih 19.700) i zasebnih pepeljara u obliku cigarete kojih je 2.100.

U gradu osim toga postoji čak 216.000 kanti za sakupljanje starih materijala raznih vrsta.

 

Prolećno čišćenje grada

Prolećno čišćenje grada Beča održava se od 2006. godine i veliki broj Bečlija  učestvovao u akciji. Oko 400 inicijativa se održi u toku čišćenja grada , a tom prilikom se sakupi i preko 35 tona otpada na bečkim ulicama i parkovima.

U akciju čišćenja i uređenja grada pozvani su svi građani Beča, predstavnici javnih ustanova, preduzeća, škola, udruženja, društava, zapravo svi oni koji na ovaj način mogu i žele da grad Beč ostane lep, čist i uređen  i da dalje bude jedan od najurednijih gradova na svetu.

U jednoj od akcija učestvovala je i redakcija Dijaspora TV i tom prilikom je snimljena reportaža.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava