Beč: Proslava 1. maja u Prateru

30.04.2015

U Beču ima svakog 1. maja puno razlog za slavlje, i to ne samo na tradicionalnoj manifestaciji „bečkih crvenih“ na trgu ispred Gradske kuće, već i na velikoj fešti u Prateru. Ali, „Međunarodni praznik rada“ se slavi „neradno“ i na mnogi drugim mestima i lokacijama.

Ni prohladno vreme, kako ga najavljuju meteorolozi, neće odvratiti članove i simpatizere bečke Socijaldemokratske partije da održe svoj tradicionalni miting povodom Međunarodnog dana rada na trgu ispred Gradske kuće. Program počinje u 9:00 sati, a moto ovogodišnje proslave glasi: „125 godina 1. maja – Našeg dana“.

Prater, Vienna City Beach Club, Flex

Mnogi stanovnici Beča prvog maja obavezno odlaze na Carsku livadu (Kaiserwiese) u Prateru. Ove godine će se, umesto jednog, slaviti dva dana, a na bini će se smenjivati brojne popularne muzičke grupe. Prvog dana manifestacije oko 22:00 sata, posetioce očekuje veličanstven vatromet. Program počinje 1. maja u 12:00 sati.

Ljubitelji elektronske muzike će se 1. maja već u prepodnevnim satima uputiti na plažu – u Vienna City Beach Club u 22. becirku, gde se održava manifestacija pod nazivom “1. mai free open air 2015″. Ko voli Psytrance, Progressive i Psyprogressive neće propustiti priliku da ode na ovaj koncert. Ulaz je slobodan.
A oni, kojima ni tada ne bude dovoljno slavlja uz muziku, mogu se linijom U2 podzemne železnice uputiti do stanice „U2 Schottenring“ gde je u Flexu na programu Afterparty.

 

Kako drugi proslavljaju 1. maj

U Beogradu, recimo, ljudi na ovaj dan odlaze na prvomajski uranak u Košutnjak, Topčider, na Adu Ciganliju ili na Kosmaj. U Zagrebu će se jesti pasulj, i to u ogromnim količinama. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da će se prilikom ovogodišnje proslave Međunarodnog praznika rada u parku Maksimiru podeliti čak 60.000 porcija pasulja iliti graha.
Mnogi naši zemljaci koji žive u Beču će produženi vikend iskoristiti za odlazak u zavičaj. Oni koji budu ostali će se, ako vremenske prilike dozvole, zaputiti u Prater, Bečku šumu ili na Dunavsko ostrvo, ili će jednostavno ostati kod kuće i praznik proslaviti uz tradicionalne đakonije i poslastice.
Želimo Vam da ovaj praznik provedete opušteno i u veselju u krugu porodice i prijatelja!

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava