Beč po 10 put grad sa najboljim kvalitetom života na svetu

15.03.2019

Koji su to kriterijumi po kojima je Beč, po 10 put zaredom, izabran za grad sa najboljim kvalitetom života na svetu, pokazala je najnovija Merser studija.

(c)pixabay

Međunarodna konsultantska agencija Merser svake godine sprovodi studiju o kvalitetu života u svetskim metropolama. U Merser studiji zastupljeno je 450 gradova, a ocenjuju se na osnovu 39 kriterijuma, u koje se između ostalih ubrajaju politički, socijalni, obrazovni, privredni i ekološki faktori.

Sabiranjem svih ocena, dobija se reziltat i proglašava  “koji je to grad na svetu” u kome je najbolji kvalitet života.

Beč je 2019. godine po deseti put za redom proglašen kao grad sa najboljim kvalitetom života na svetu i to na osnovu ispitivanja stranih državljana koji žive i rade u svetskim metropolama.

Sa najvišom ocenom ocenjen je kvalitet vode, medicinske nege, kanalizacioni sistem, javni prevoz i škole.

Osim toga visoko je ocenjena i ponuda i raspovrstan kulturni život, kao i ponude u oblasti slobodnog vremena. I ove godine Beč je u skoro svim kategorijama dobio maksimalan broj bodova, što znači da je od 2009. godine stalno na vrhu ovog rangiranja.

Među prvih pet gradova na rang listi nalaze se Cirih na drugom mestu i Vankuver na trećem  mestu, a zatim sledi Minhen.

Od gradova iz našeg regiona Zagreb je 98 mestu, Beograd na 139 mestu, a Sarajevo je zauzelo 156 mesto.

Na poslednjem mestu su Bagdad (231), Bangui (230), Sana (229)  i drugi. Osim brojnih razloga tu su i politička nestabinost, siromaštvo, i klima.

Kompletnu listu gradova i rangiranje pogledajte , na zvaničnoj stranici studije ovde, gde je Beč ponovo prvi na svetu. 

 

Zašto je Beč grad najbolji grad na svetu po kvalitetu života?!

Beč još jednom duguje svoj vrhunski rejting odličnoj infrastrukturi sa dobro razvijenom i pouzdanom mrežom javnog prevoza, vodom i zdravstvenom zaštitom, kao i širokim kulturnim i obrazovnim mogućnostima.

Osim toga, Beč ima nizak nivo kriminala i odličan izbor kvalitetnih stambenih mogućnosti  i slobodnih aktivnosti.

Povodom osvajanja 1. mesta po desti put zaredom, gradonačelnik Beča Michael Ludvig je izjavio da “Najviši kvalitet života u svetu se ne podrazumeva, već iza toga stoji veliki rad. Beč iživa na  lovorikama i nastaviće se da se radi na tome, da svi građani Beča, bez obzira na status ili poreklo mogu uživati sve pogodnosti visokog životnog standarda u gradu, kakav je Beč. ”

Poseban kriterijum o kome se ove godine veoma vodilo ispitivanje je  “sigurnost i bezbednost”. I ovde je Beč osvojio visoke ocene tj.  6 mesto, iza Luksemburga, Helsinkija, Bazela, Berna i Ciriha, čime je osigurao vrhunski rang.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Do 2020. godine biće izgrađeno 4.000 opštinskih stanova

Bečki zoološki vrt ponovo proglašen za najbolji u Evropi

Budući gradonačelnik Beča predstavio nove ministre

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava