Milo Đukanović – novi predsednik Crne Gore

17.04.2018

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, održanim u nedelju, 15.04.2018. godine, pobedio je Milo Đukanović već u prvom krugu osvojivši 54,04% glasova. Na drugom mestu je Mladen Bojanić sa 33,32% osvojenih glasova.


Građani Crne Gore birali su u nedelju predsednika, treći put od sticanja nezavisnosti. Pravo glasa je imalo 532.599 građana. Na glasačkim listićima bila su ispisana imena ukupno sedam kandidata. Već u prvom krugu Milo Đukanović je osvojio apsolutnu većinu i sa 54,4% glasova postao novi crnogorski predsednik.


Milo Đukanović je pobedom na predsedničkim izborima u Crnoj Gori obezbedio sebi još pet godina vlasti. On je u sedam mandata bio premijer Crne Gore, a ovo će mu biti drugi mandat na poziciji šefa države.


Poredak ostalih kandidata je bio sledeći: Mladen Bojanić 33,32 odsto, Draginja Vuksanović 8,3, Marko Milačić 2,7, Hazbija Kalač 0,8, Vasilije Miličković 0,4 i Dobrilo Dedeić 0,4 odsto.
Prema rezultatima koji su sinoć objavljeni na sajtu Državne izborne komisije (DIK), Đukanović je osvojio 180 hiljada glasova, ostali kandidati 157 hiljada, dok na izbore nije izašlo 190 hiljada birača.


Međunarodna posmatračka misija koja je pratila izbore za predsednika Crne Gore saopštila je da su na njima ispoštovane osnovne slobode, ali i da je kandidat vladajuće partije imao institucionalnu prednost nad svojim rivalima.


Kosovski predsednik Hašim Tači prvi je iz regiona čestitao Milu Đukanoviću pobedu na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, javili su crnogorski mediji. „Čestitam mom starom prijatelju Milu Đukanoviću na pobedi u Crnoj Gori“, navodi se, između ostalog, u čestitki.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava