Diana Budisavljević: Park u Beču nosi Dianino ime

13.10.2014

Diana Budisavljević, austrijska heroina, dobila je park u Beču koji se nalazi sa desne strane Donaukanal-a na prostoru poznatom kao Rossauer Lände.

Danas, 13. oktobra 2014. godine, svečano je otvoren Park Diana Budisavljević u 9. bečkom okrugu. Otvaranju su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i srpskih udruženja.

Inicijativu da jedan park u Beču dobije ime Diana Budisavljević, pokrenulo je SKPD Prosvjeta iz Beča, a podržali su je predstavnici Socijaldemokratske Partije Alsergrund.

Svečano otvaranje je počelo u 10:00 časova, kada se prisutim gostima obratila predsednica 9. bečkog okruga Martina Malyar. Govore su zatim održali ambasador Srbije u Austiji Pero Janković, episkop austrijsko-švajcarski Andrej i predsednik “SKPD Prosvjeta” Srđan Mijalković. Prikladan muzički program izvela je Jelena Krstić.

Park Diana Budisavljević se nalazi sa desne strane Donaukanal-a na prostoru poznatom kao Rossauer Lände.

Diana Budisavljević je austrijska heroina, udata za Srbina, koja je zaslužna za spasavanje preko 10.000 dece srpskog, jevrejskog i romskog porekla u Drugom svetskom ratu. Njen park u Beču je opremljen sportskim igralištima i opremom za vežbanje, što sada ima i simbolično značenje s obzirom na to da je Diana spasila hiljade mališana.

 

Spasila hiljade mališana

Diana Budisavljević (devojački Obexer) je Austrijanka rođena u Insbruku 1891. godine. U Insbruku je živela i radila kao medicinska sestra i tu je upoznala svog budućeg supruga, doktora Julija Budisavljevića, Srbina iz Hrvatske. Nakon venčanja, par se seli u Zagreb gde ostaje i u Drugom svetskom ratu. U toku rata, Diana sa nekoliko bliskih saradnika, u “Akciji Diane Budisavljević” rizikuje sopstveni život da bi spasila preko 12.000 dece, uglavnom srpskog, ali i jevrejskog i romskog porekla. Diana se 1972. godine vratila u svoj rodni grad Insbruk i tu je i umrla 1978. godine.

Diana Budisavljević je nosilac mnogih priznanja i ordenja za svoj nadljudski humanitarni rad, a njeno ime nose ulice u Beogradu, Banja Luci, Dubici i Pančevu.

Detaljnije o Diani Budisavljević možete saznati u povezanim člancima na našem sajtu.

Fotografije sa ovog događaja se nalaze u našoj foto galeriji, a video reportažu možete videti u sledećoj emisiji Dijaspora Uživo.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Promocija knjige „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ u Beču

Beč: Svečana akademija u čast Vuka Karadžića

Savez Srba u Austriji na prijemu u Parlamentu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava