Diana Budisavljević: Austrijska heroina dobija park u Beču

12.09.2014

Diana Budisavljević koja je zaslužna za spasavanje više od 12.000 dece u Drugom svetskom ratu, uskoro dobija park u Beču.

Austrijska heroina, zaslužna za spasavanje preko 12.000 dece u Drugom svetskom ratu, nakon Insbruka dobija svoj park i u Beču.
Inicijativa da se jedan od bečkih parkova nazove po austrijskoj heroini Diani Budisavljević uskoro dobija svoj konačni zaključak. Od ponedeljka, 13. oktobra 2014. godine će prostor Roßauer Lände prema Mostu mira (Friedensbrücke) u 9. bečkom okrugu nositi ime Aktiv-Park Diana Budisavljević. U tom parku su već odavno postavljeni sportski rekviziti i igralište, što će imati i simbolični značaj, s obzirom na hiljade dečijih života koje je Diana spasila od ustaškog terora.

Spasila hiljade mališana

Diana Budisavljević (devojački Obexer) je Austrijanka rođena u Insbruku 1891. godine. U Insbruku je živela i radila kao medicinska sestra i tu je upoznala svog budućeg supruga, doktora Julija Budisavljevića, Srbina iz Hrvatske. Nakon venčanja, par se seli u Zagreb gde ostaje i u Drugom svetskom ratu. U toku rata, Diana sa nekoliko bliskih saradnika, u “Akciji Diane Budisavljević” rizikuje sopstveni život da bi spasila preko 12.000 dece, uglavnom srpskog, ali i jevrejskog i romskog porekla. Diana se 1972. godine vratila u svoj rodni grad Insbruk i tu je i umrla 1978. godine.

Diana Budisavljević je nosilac mnogih priznanja i ordenja za svoj nadljudski humanitarni rad, a njeno ime nose ulice u Beogradu, Banja Luci, Dubici i Pančevu.

Uspeh dugotrajne inicijative

Incijativa da se jedan bečki park nazove po Diani Budisavljević traje već nekoliko godina. Akciju je porenulo “Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta” iz Beča, a njihovu inicijativu prvi je podržao predsednik mladih socijaldemokrata Beča, Marcus Gremel.
U saopštenju povodom odluke, da park u Beču nosi ime Diane Budisavljević, “Prosvjeta” izražava nadu da će “osim Insbruka i Beča i drugi gradovi u Austriji tim načinom odati počast ovoj pravednici”.
Iako to još uvek nije ozvaničeno, na internet stranici grada Beča se pomenuti prostor već naziva “Aktiv-Park Diana Budisavljevic”.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Knjiga „Dijanina lista“ Vielhelma Kuesa na srpskom!

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava