Srpska dijaspora iz Austrije među prvih deset u svetu po slanju novca

21.11.2013

U Srbiju je iz dijaspore poslato 6 milijardi dolara, novčane doznake iz Austrije u Srbiju su među prvih deset u svetu.

(c) pixabay.com

Prema procenama Svetske banke, Srbija je neformalnim kanalima iz inostranstva primila više od 6 milijardi dolara. Radi se uglavnom o manjim sumama novca, od oko 250-300 evra, koje dijaspora šalje  svojim bližnjima u Srbiju. Poređenja radi, bruto društveni dohodak Srbije u 2012. godini je iznosio oko 37 milijardi dolara.

Smatra se da, svaki peti stanovnik Srbije ima bliskog rođaka u dijaspori i koji njihovimnovcem „krpi“ budžet. Čak oko 800.000 stanovnika Srbije zavisi od finansijske pomoći iz dijaspore, a najviše novca pristiže iz Austrije, Njemačke, Švajcarske, SAD-a i Francuske. Novčane doznake iz Austrije u Srbiju su među prvih deset u svetu.
Zbog visokih cena transfera novca putem banaka ili specijalizovanih agencija, većina se odlučuje za neformalni transfer putem rođaka ili prevoznika. Osim toga, niko ne zna tačan broj ljudi srpskog porekla u inostranstvu i koliko je dijaspora brojna. Ovi faktori utiču na to da se tačna cifra poslatog i primljenog novca ustvari i ne zna.

Međutim, ono što se definitivno zna je da je iznos novčanih doznaka višestruko veći od iznosa direktnih investicija u Srbiju, što je veliki problem za privredu. Srbija spada u red zemalja koje, za razvoj, ne koriste novčani potencijal koji dijaspora poseduje . Razlozi za to su mnogobrojni, ali se najvećim smatra spora i skupa birokratija koja odbija one koji su spremni da investiraju. Dijaspora ulaže u Srbiju, ali se broj tačnih investicija ne može reći sa preciznošću.

Kada će se u Srbiji napraviti povoljna klima za stvarno ulaganje dijaspore i kada će od strane matice biti prepoznata kao stvarni potencijal. To je pitanje koje se postavlja godinama. Dijaspora čeka i ćuti ili je možda već izgubila volju?

Do tada važno je da dijaspora „hrani“ Srbiju slanjem novca svojim najmilijima!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava