Svetosavska akademija u Beču u znaku dece i mladih

04.02.2014

Posle tradicionalnog rezanja slavskog kolača, ovogodišnju Akademiju otvorio je “Mali hor Prosvjete” izvođenjem „Himne Svetom Savi“

Svetosavska akademija u Beču za 2014. godinu, odrćana je u prepunoj sali  teatra Akcent u organizaciji Crkvene opštine Svetog Save, uz podršku udruženja Prosvjeta Austrija. Ovogodišnja Svetosavska akademija u Beču bila je u znaku dece i mladih, muzike i teatra.
Posle tradicionalnog rezanja slavskog kolača, ovogodišnja Svetosavska akademija otvorena je nastupom najmlađeg hora u Beču.  “Mali hor Prosvjete” izvođenjem „Himne Svetom Savi“  je zasluženo osvojio  velike aplauze prisutnih, ali i simbolično pokazao da će deca i mladi ove večeri imati glavnu reč.

Nadahnutu Svetosavsku besedu održao je otac Drago Vujić iz crkve Vaskrsenja Hristova, a onda su ponovo na scenu izašli “mali” pevači iz Prosvjetinog hora. Izvođenjem „Zdravice“ i „Kad si srećan“ pokazali su, da je rad muzičkih pedagoga Vere Simić i Jelene Krstić, za kratko vreme od mlađanih talenata stvorilo jedinstven i raspevan dečiji hor.

Brojna publika koja je došla na  Svetosavsku akademiju je zatim uživala u prelepom glasu umetnice i članice Prosvjete, Jelene Krstić, koja je izvela splet tradicionalnih srpskih pesama. Veče je ulepšala i premijera pozorišnog komada „Princ Rastko“, po tekstu Milovana Vitezovića, u izvođenju mladih glumaca iz pozorišta „Papilon“, koje  vodi Violeta Stevanović.

Svetosavska akademija je na  kraju programa imala dodelu Gramate zaslužnim članovima Crkvene opštine, a brojna publika se dugo i zadovoljno opraštala od izvođača, čestitala mladim glumcima na uspešnoj premijeri.

Mnogi roditelji su izrazili posebno interesovanje kako mogu da svoju decu upišu u Mali hor Prosvjete. Odgovor na to može se naći na sajtu Prosvjete, www.prosvjeta.at ili upitom na mejl, office@prosvjeta.at.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava