VIDEO snimak pokazao zašto je Novak Đoković diskvalifikovan sa US opena

07.09.2020

Snimak nenamernog Đokovićevog pogodka iz drugog ugla SVE pokazuje (VIDEO). Loptica je Lauru Klark pogodila u grlo i teško je dolazila do daha, a epilog je diskvalifikacija Novaka Đokovića sa US opena.

(c) Printscreen You Tube ABC News

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je posle nenamernog pogodka linijskog sudije, u meču osmine finala protiv Pabla Karenja Buste, diskvalifikovan sa teniskog turnira US opena. Zbog ovog događaja Novak Đoković neće biti u prilici da osvoji 18. grend slem titulu u karijeri i tako se približi najvećim rivalima – Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu , koji nisu igrali na ovom turniru, a Novak je važio za prvog favorita.

 

Da li  nesmotreni potez,  znači i diskvalifikacija?

Ljubitelji tenisa širom sveta podeljeni su u mišljenju da li su sudije bile prestroge prema Novaku.
Iako navijači Novaka Đokovića smatraju da je srpski teniser prestrogo kažnjen, drugi su mišljenja da su sudije postupile u skladu sa pravilima.

Naime, tenisko pravilo, prema kojem, kada napucavate lopticu, bilo da ode u publiku ili pogodite saigrača ili sudiju, kazna isključenja je ispravna odluka.

Teniska pravila nesumnjivo nalažu da se u ovakvim situacijama primenjuje suspenzija igrača. Brojni prethodni slučajevi koji su se odigrali u dosadašnjoj istoriji ovog sporta će potvrditi razloge zbog kojih je Novak kažnjen na ovaj način. Postavlja se pitanje: da li je ova odluka mogla da bude izbegnuta, i da li je Novak mogao da bude kažnjen samo oduzimanjem poena i novčano?

Pojavio se i snimak iz drugog ugla koji pokazuje trenutak kada je Đoković udario lopticu, pa odmah shvatio šta je uradio. Pritrčao je sudiji Laura Klark, koja se nije osećala dobro.

 

 

Novak je hteo da menja svet tenisa, zato je KAŽNJEN!

S obzirom na to da je Đoković ovo uradio potpuno slučajno  i bez prisustva besa, a da je sudija Laura Klark nedugo posle incidenta ustala i bila u stanju da nastavi sa sudjenjem, možda bi ipak trebalo da nas začudi to što je donesena najoštrija moguća odluka prema svetskom igraču broj jedan.

Mnogi smatraju da je Novakov javni angažman na promeni odnosa u svetu tenisa i pokretanje nove Teniske asocijacije koja treba da štiti interese igrača, ipak negativno odrazila  na Novaka Đokovića, te je zbog toga kažnjen.

Jedan od uglednijih sportskih analitičara Stiven A. Smit je na “ESPN-u” vrlo burno govorio o događaju koji se desio u nedelju uveče.

Svoje izlaganje je počeo spomenuvši Džona Mekinroa, koji je i sam bio u istoj situaciji tokom karijere, a Đokoviću je sada poručio da će “zauvek ostati loš momak”.

“Zgrožen sam. Hoću da budem fer i oprezan kada ovo budem rekao. Džon Mekinro je izvanredan teniski stručnjak. Ako se tačno sećam četiri puta je bio najbolji teniser na svetu, ima jedan Grend slem. Znamo sva njegova dostignuća. Bio je bio vatren momak. To znamo. Ali on nikako ne može da se pojavi na televiziji i priča kako ga je Đoković razočarao. Pomislio sam odmah, šta? Džon Mekinro? Isti onaj Džon Mekinro koji se svađao sa sudijama. On je u njegovo vreme radio još šokantnije stvari nego što je ovo bilo. Đoković je napravio grešku. Ne pokušavam da ga opravdam. Bilo je slučajno. Nije ni gledao u sudiju”, pričao je Smit.

Nastavio je objašnjavajući da je Đoković jedan od najboljih na svetu i da nije smeo tek tako da bude isključen, pogotovo u ovoj situaciji pandemije koronavirusa.

“Imamo globalnu pandemiju, top igrače koji nisu hteli da učestvuju i imamo najboljeg igrača na svetu koji se pojavio da igra za vreme pandemije, kada nije ni morao. I izbacili ste ga. Šaljete ga kući zbog jedne nenamerne greške. Mora da se šalite sa mnom. To nije uradio namerno. Stvarno nije. Kaznite ga, oduzmite mu poen ili set, ali da ga pošaljete kući…”

“To je za mene neverovatno nemotreno i uznemiravajuće je za svakog pravog teniskog fana. Ako gledate tenis, da li možete da poželite da gledate nekog drugog umesto Novaka na terenu. To je bila nezgoda, nikako nameran udarac”.

Novinarka je pokušala da konstatuje da je to bio strašan udarac u vrat linijskog sudije.

“Onda su trebali da prekinu meč. Sačekaju dan ili dva i vrate se da igraju. Srećni smo da imamo ovaj sport, a ja hoću da vidim jednog od najboljih u istoriji ovgo sporta kako igra tenis dođavola”, zaključio je Smit visokim tonom.

Posle izbacivanja sa turnira Novaku su oduzeti svi osvojeni bodovi, kao i novac koji je do tog trenutka zaradio, a reč je o sumi od oko 250.000 dolara.

Međutim, tu nije kraj iako su svi milslili da je gotovo sa kažnjavanjem. Ipak, organizatori su odlučili da Novak mora da plati 10.000 dolara zbog navodnog nesportskog ponašanja, a ovu informaciju je preneo novinar britanskog tajmsa Stjuart Frejzer.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava