Mađarska od 1. septembra zatvorila granice strancima zbog korona virusa

28.08.2020

Mađarska vlada je odlučila da ponovo zatvori granice zemlje kao na početku prvog talasa pandemije korona virusa u martu.

(c) pixabay

Kao što je i najavljeno pre nedelju dana, Mađarska vlada odlučila je da od 1. septembra 2020. godine ponovo zatvori granice zemlje, isto kao i na početku prvog talasa pandemije korona virusa u martu.

„Kad počne školska godina, više neće funkcionisati sistem prelaska granica koji je bio na snazi za vreme leta“, izjavio je premijer  Mađarske Viktor Orban pre nepunih nedelju dana.

Pre dva dana je stigla i potvrda ove najave od strane šefa kabineta premijera Đerđa Đuljaša (Gergely Gulyas).

„Od 1. septembra stranim državljanima neće biti dozvoljen ulazak na teritoriju Mađarske. Mađarski državljani koji se vraćaju iz inostranstva moraće u dvonedeljni karantin ili će morati da dostave dva negativna testa na korona virus“, saopštio je Đuljaš.

Ove mere su uvedene kako bi se sprečilo da se virus unese u zemlju, naglasio je Đulaš i dodao da Mađarska, pre svega, na taj način želi da zaštiti svoje starije građane, omogući da se deca bezbedno spreme za početak školske godine i da se nastavi sa ekonomskim napretkom.

Prema njegovim rečima, postoji opasnost od virusa, a većina novih zaraza stranog je porekla. Dodao je da je prema epidemiološkoj klasifikaciji, Mađarska označena zelenom bojom, dok ostale zemlje prelaze u crveno.

 

Mađarska je od ponoći zatvorila svoje granice za strance

U retkim izuzecima, zabrane se odnose  na diplomate, radnike i sportiste ili u izuzetnim slučajevima. Iz novih mera izuzet je teretni i tranzitni saobraćaj kroz Mađarsku, a ulazak u zemlju stranim državljanima može odobriti policija, u slučaju neodložnih poslovnih, porodičnih i zdravstvenih razloga uz obavezan medicinski pregled.

Građani Srbije mogu, bez testa na koronavirus, u susednu zemlju do 30 kilometara od granice, uz obavezu da napuste Mađarsku u roku od 24 sata, javlja RTS.

Tranzitni saobraćaj je i dalje slobodan. Za radnike na privremenom radu u Austriji , Nemačkoj. Švajcarskoj  i ostalim zemljama, kada se iz Srbije upute u evropske zemlje, moraju koristiti granične prelaze Horgoš i Kelebija, kao ulazne tačke. Putnici koji prolaze kroz Mađarsku moraju se držati koridora, odnosno auto puta, i izaći na granici koja je naznačena kao izlazna tačka iz Mađarske.

Svi ostali koji žele da duže borave u Mađarskoj moraju da podnesu elektronski zahtev na zvaničnoj stranici mađarske policije. 

Državljanima Mađarske granice su otvorene, ali po povratku u zemlju moraju u dvonedeljni karantin iz koga mogu da izađu sa dvostrukim negativnim pi-si-ar testom na kovid 19.

Prema informacijama Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, od danas su otvorena samo tri drumska granična prelaza sa Srbijom: Reske-Horgoš, Tompa-Kelebija i Hercegsanto-Bački Breg.

Nove mere prelaska mađarske granice važiće mesec dana.

 

Putnici i poslovni ljudi iz Austrije

Stranim državljanima je dozvoljen ulazak na mađarsku teritoriju samo uz opravdani izuzetak. Postoje izuzeci za putnike koji putuju na posao i poslovne putnike.

Međunarodni tranzit putnika i robe moguć je samo preko graničnog prelaza Nickelsdorf (Ostautobahn A4).

U Austriji su meru koju je preduzela Mađarska posebno kritikovali Privredna komora i Savez industrijalaca. U budućnosti će poslovna putovanja iz Austrije u Mađarsku biti izuzeta od zabrane ulaska samo ako austrijska kompanija ima predstavništvo u Mađarskoj. Putnici na posao smeju da uđu u Mađarsku samo u radijusu od 30 kilometara i da tamo borave najviše 24 sata.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer  izjavio je da će upravljanje granicama “nastaviti kao na proleće – kroz izuzetne propise i blisku koordinaciju”.

U Mađarskoj, koja ima  oko deset miliona stanovnika, ima oko 5.500 zaraženih korona virusom od kojih su 614 osobe preminule.

 

 

Grčka granica ostaje zatvorena još dve sedmice

Vlada u Atini produžila je meru zabrane ulaska u tu zemlju za građane određenih zemalja, među kojima je i Srbija.

Produžavanje konkretnih mera je deo niza ograničavanja koja će isto tako biti na snazi još dve nedelje, izjavio je zamenik grčkog ministra civilne zaštite Nikos Hardaljas na konferenciji za novinare.

Prethodna odluka, kojom je zatvorena kopnena veza između Grčke sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ističe 31. avgusta, a danas se ta zabrana produžava do 15. septembra.

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava