Novo policijsko ubistvo mladog Afroamerikanca, protesti u Vašingtonu

03.09.2020

Najnoviji slučaj policijskog ubistva Afroamerikanca izazvao je proteste širom SAD, ali i novo preispitivanje policijske taktike.

(c) pixabay

U Americi se dogodilo novo policijsko ubistvo mladog Afroamerikanca što je dovelo do novih nemira među stanovništvom. Ponovo su počeli protesti kada su u Vašingtonu policajci ubili mladog Afroamerikanca Dajona Keja (18), uz obrazloženje da je “pretio vatrenim oružjem”.
Kako javlja AP, ispred policijske stanice u jugoistočnom Vašingtonu sinoć se okupio veliki broj ogorčenih građana, a nešto kasnije je došlo i do sučeljavanja demonstranata sa pripadnicima snaga reda.

U naknadnom, proširenom policijskom izveštaju navodi se da je 18-godišnji Kej identifikovan kao lice koje je pobeglo kada mu se približila policija, koja je istraživala prijavu o naoružanom mladiću viđenom u jednom kvartu jugoistočnog Vašingtona.

“Tokom potere za beguncima, jedan osumnjičeni je mahao pištoljem, pa je jedan od policajaca ispalio jedan hitac i pogodio Dajona Keja”, navodi se u saopštenju vašingtonske policije.

Kej je prevezen u najbližu bolnicu gde je ubrzo konstatovano da je podlegao povredi.

Lokalni ogranak organizacije “Životi crnaca su važni” pozvao je građane da odmah izađu na proteste, a na video-snimcima koji su kasnije postavljeni na društvene mreže mogli su se videti policajci kako postavljaju bicikle kao barijeru naspram ogorčenih i besnih građana američke prestonice, prenosi RTS.

 

Tramp ukida finansiranje nemirnih gradova

Predsednik Sjedinjenih američkih država  Donald Tramp potpisao je memorandum kojim se prekida finansiranje gradova iz federalnog budžeta koji se nedovoljno, po mišljenju federalnih vlasti, bore sa nemirima.

Poznato je da će ove mere za sad dotaći gradove Njujork, Vašington, Sijetl i Portland. Puni spisak gradova trebalo bi da objavi državni tužilac.

„Tokom poslednjih nekoliko meseci neke državne i lokalne vlasti doprinele su nasilju i vandalizmu u svojim jurisdikcijama, ne sprovodeći zakone, lišavajući nadležnosti ili značajnog finansiranja policijske uprave i otkazujući da prihvate predlog federalne policije o pomoći“, navodi se u memorandumu koji je podpisao Tramp..

Bela kuća još mora da odluči  kako će Ministarstva podnositi izveštaje o finansiranju gradova, a za mesec dana da razmisli o mehanizmu njihovog lišavanja finansijske pomoći.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava