Austrijsko državljanstvo: Dvojno državljanstvo, uskoro?

06.02.2014

Imati pasoše dve zemlje, to jest dvojno državljanstvo, je po austrijskom zakonu, zabranjeno. Međutim ima i izuzetaka: na primer Arnold Schwarzenegger i Anna Netrebko. Oni zbog statusa javnih i prominentnih ličnosti, imaju pravo na tu privilegiju – da li to pravedno?

Alev Korun, političarka iz partija Zelenih (Die Grünen), inače poreklom iz Turske, je izjavila da nikad nije razumela zašto samo određene osobe imaju pravo na dvojno državljanstvo. Iz tog razloga austrijskoj vladi podnela zahtev za modernizaciju austrijskog zakona o državljanstvu, koji obuhvata i princip zemlje rođenja kao i dvojno državljanstvo.

Zahtev Alev Korun predviđa da ukoliko jedan od roditelja legalno živi i boravi u Austriji, duže od 5 godina, njihova deca rođena u Austriji imaju pravo od rođenja na austrijsko državljanstvo ali i državljanstvo roditelja. Njeno obrazloženje je dopunila i činjenicom da je država Nemačka još 2000. godine donela odluku o sličnoj regulativi. Dosada je nemački zakon predviđao i da se deca moraju, do svoje 23. godine starosti, odlučiti za jedno od dva državljanstva, ali i to će uskoro biti ukinuto, istakla je Alev Korun. „Reforma zakona o državljanstvu u Austriji je neophodna, jer se samo tako može dostići ravnopravnost i ista šansa za sve građane Austrije, pogotovo dece, koja su sve vreme od rođenja živela u Austriji a ipak se vode pod „strancima“, rekla je Korun.

Alev Korun nije jedina političarka koja već dugi niz godina kritikuje dodelu austrijskog državljanstva zbog „izvandrednih dela“. Uslovi za dobijanje austrijskog pasoša na ovaj način, nikad nisu bili u potpunosti jasni i shvatljivi. Stoga je Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova (BM.I) napravio novi koncept, koji će u sledećim mesecima biti zaključen od strane Austrijskog ministarskog saveta.

U novom konceptu je istaknuto da davanje austrijskog državljanstva zbog „izvanrednih dela“ mora biti ipak u „posebnom“ interesu države Austrije. To u prevodu znači da više neće postojati davanja državljanstva „iz počasti“ već samo iz razloga prethodnih ili budućih dela koja su za Austriju od velikog interesa i važnosti. Veće šanse za ovu vrstu dobijanje državljanstva imaće „ekonomska dobra dela“ to jest svi oni koji su uveliko investirali u austrijsku privredu i stvorili nova radna mesta.

U proteklim godinama se, za ovu temu, često spominjalo ime ruske operske pevačice Anne Netrebko, koja niti priča nemački, niti živi u Austriji – međutim ona bi i po novom konceptu najverovatnije ipak dobila austrijsko državljanstvo, jer se velika umetnička dela takođe navode kao jedan od kriterijuma za pravo na dvojno državljanstvo. Što se tiče sportista, ubuduće, obratiće se posebna pažnja, jer je iskustvo pokazalo sportisti iako dobiju austrijsko državljanstvo, kasnije ne žele da igraju za reprezentaciju.

Više o dvojnom državljanstvu u Austriji možete pronaći na: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/26/Seite.260430.html

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava