Vlada povisila kvotu za nove doseljenike!

11.01.2018

Austrijska Vlada je povisila kvotu za strance iz takozvanih trećih država koji će 2018. godine smeti da se dosele u zemlju u okviru spajanja porodica.

Savezna Vlada Republike Austrije svake godine na osnovu potreba pojedinih pokrajina ustanovljava broj novih doseljenika iz “trećih država” (izvan EU/EWR) koje će tokom tekuće kalendarske godine smeti zvanično da se pridruže svojim članovima porodice koji ovde već žive i rade.

To će obradovati i državljane Srbije i Bosne i Hercegovine čiji supružnici i deca pored ispunjavanja svih uslova moraju da dobiju i mesto u zvaničnoj kvoti za 2018. godinu. Što je više mesta u kvoti, to je kraće vreme čekanja na dobijanje vize, odnosno zvanično useljenje. Pravilo, naime, glasi da članovi porodice – čak i ako ispunjavaju sve uslove – ne mogu da dođu zvanično u Austriju dok se za njih ne nađe mesto u kvoti za tu godinu. Iako se poslednjih godina ne čeka predugo (nekoliko meseci, u izuzetnim slučajevima više od godinu dana), Zakon predviđa da je moguće i do 3 godine čekanja, ako nema dosta mesta u godišnjim kvotama. Pošto su u kvoti članovi porodica državljana velikog broja zemalja (osim EU/EWR), moguće je, dakle, i duže čekanje, ali posle najdalje 3 godine porodica mora da dobije dozvole.

Donesena je, dakle, odluka da se 2018. umesto 5.800 kao u prethodnoj godini, u zemlju sme doseliti 6.120 osoba  (plus od 320 osoba). Veliki broj slobodnih mesta tradicionalno je predviđen za one koji se doseljavaju u saveznu pokrajinu Beč. Uredbu o naseljavanju je podneo ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, a Ministarski savet ju je prihvatio.

Najveći broj novih mesta namenjen je upravo članovima porodice stranaca koji ovde žive (ukupno 5.220, odnosno 200 mesta više). Nije previše, ali i to je dobro. 

Druga najveća grupa su osobe koje u Austriji žele da žive privatno (Privatiers), znači bez zapošljavanja, jer su dobro situirane. Za njih je u 2018. godini predviđeno 445 mesta.

Sezonci i pomagači u žetvi

U Austriji će ove godine kao i prošle smeti da radi 4.000 sezonski zaposlenih radnika, čiji se broj u slučaju povećane potrebe tokom godine može povećati na najviše 4.500 osoba. Ovde je reč o osobama koje se ne useljavaju u zemlju trajno, već dolaze da rade po nekoliko meseci tokom trajanja sezone. 600 stranaca iz trećih država imaće mogućnost da 2018. godine u Austriji rade kao pomagači u žetvi/berbi u oblasti poljoprivrede. I tu se broj nije promenio u poređenju sa prošlom godinom.

Izvan kvote i dalje ostaju: državljani članica EU i azilanti, kao i visoko kvalifikovane osobe iz trećih država koje će u Austriji raditi sa crveno-belo-crvenom karticom kao posebno visoko kvalifikovana radna snaga. Prošle godine takvih je bilo oko 1.800, a ni za ovu se ne računa sa markantnim povećanjem njihovog broja.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava