“Naši” kandidati na izbornim listama partija

05.10.2017

"Naši“ kandidati i mesta koja zauzimaju na listama svojih partija za predstojeće izbore i ovoga puta su ista priča. Najbrojniji su na saveznoj listi Socijaldemokrata (šestoro od 461). Svi oni - osim možda Ahmeda Husagića (SPÖ) i Alme Zadić (Liste Pilz) - nemaju nikakvih šansi da uđu u Parlament, jer su na lošim pozicijama.

Za „Novu“ Narodnu stranku Sebastiana Kurza (ÖVP) kandiduje jedan isti kandidat na 91. mestu Savezne i na 45. mestu Pokrajinske liste za Beč.

„Zeleni“, koji su tradicionalno prijateljski naklonjeni prema strancima, takođe imaju samo jednu „našu“ kandidatkinju na 48. mestu Pokrajinske liste za Beč.

FPÖ H.C. Strachea, koju bije glas da „voli Srbe“ ni na jednoj listi nema nijednog „našeg“ kandidata. 

Potrudili smo se ipak da pregledamo sve liste i da među 2.074 kandidata i kandidatkinja pronađemo „naše“, prvenstveno zato da bismo vam olakšali dodeljivanje glasova prednosti (Vorzugsstimme). Svaki birač može potencijalno da dodeli čak 3 glasa prednosti (savezni, pokrajinski i okružni). Ako znate broj na listi, ne morate u prazna polja da upisujete njegovo ime i prezime. Kriterijum „naš“ je neko ko je po imenu i prezimenu poreklom iz jedne od država nastalih iz prethodne Jugoslavije. Uvek sledi prvo ime pa broj na listi.

“Naši” na saveznim listama (Vorzugsstimme Bundeswahlvorschlag)

Ovaj glas prednosti možete da dodelite nekom od dole navedenih kandidata tako što ćete u prvo prazno polje (Vorzugsstimme Bundeswahlvorschlag), koje se nalazi ispod znaka za partiju koju ste i inače izabrali, upisati ime ILI broj kandidata te iste partije (može i oboje, ali nije potrebno). Na saveznim listama svih partija nalazi se samo 11 kandidata našeg porekla i to (u zagradi je broj s liste):

SPÖ – od 461 kandidata i kandidatkinja 6 „naših“: Husagić Ahmed (29.), Jurišić Darko (79.), Gavrić Marija (152.), Ramić Emina (206.), Barić Zlatko (276.) i Buljubašić Mirza (434.)

ÖVP od 100 kandidata i kandidatkinja 1 „naš“ i to Matković Mirko (91.)

FPÖod 300 kandidata i kandidatkinja nijedan „naš“

ZELENIod 183 kandidata i kandidatkinja nijedan „naš“

NEOSod 344 kandidata i kandidatkinja 2 „naša“: Jusić Elma (44.) i Tomić Dušan (100.)

LISTE PETER PILZod 26 kandidata i kandidatkinja 1 „naša“ i to Zadić Alma (6.)

KPÖ+: od 254 kandidata i kandidatkinja 1 „naša“ i to Sanja Jelić (169.)

“Naši” na pokrajinskoj listi za Beč (Vorzugsstimme Landeswahlvorschlag)

Prazno polje pored ove rubrike (Vorzugsstimme Landeswahlvorschlag) je odmah ispod gore navedenog i u njega isto tako upisujete ime kandidata ili broj iz zagrade. Na pokrajinskim listama svih partija za Beč nalazi se ukupno šestoro „naših“ i to:

SPÖod 66 kandidata i kandidatkinja 2 „naša“ Husagić Ahmed (45.) i Radosavljević Kristina (58.)

ÖVPod 66 kandidata i kandidatkinja 1 „naš“ i to ponovo Matković Mirko (55.)

FPÖ od 66 kandidata i kandidatkinja nijedan „naš“

ZELENIod 66 kandidata i kandidatkinja 1 „naša“ i to Mirković Amela (48.)

NEOSod 66 kandidata 1 „naš“ i to opet Tomić Dušan (32.)

LISTE PETER PILZod 22 kandidata i kandidatkinja 1 „naša“ i to ponovo Zadić Alma (3.)

“Naši” na bečkim regionalnim listama (Vorzugsstimme Regionalwahlreis)

Imena kandidata s ove liste već su odštampana na glasačkom listiću u poslednjoj rubrici i treba samo staviti znak pored imena onoga koga želite. U različitim „izbornim okruzima“ (Regionalwahlkreis) kandidovali su različiti ljudi, tako da ne možemo da vam kažemo da li je i ko je baš na vašem izbornom listiću. Pretpostavka je da nema nikoga, ali ipak proverite sami.

 Šta možete da postignete davanjem svojih glasova prednosti?

To zavisi od već dodeljenog mesta koje je kandidatu dodeljeno na listi njegove partije, ali i od snage partije posle izbora (odnosno broja mandata koje osvoji). „Naši“ kandidati su osim možda Ahmeda Husagića (SPÖ) i Alme Zadić (Liste Peter Pilz) na toliko bezizglednim mestima, da bi im trebale hiljade i hiljade glasova prednosti da bi „preko reda“ ušli u Parlament. Prilikom ovih izbora to je znači više u oblasti teorije, nego što je praktično moguće.

Ako je na saveznoj listi (Bundeswahlvorschlag), „Vaš“ kandidat bi morao da osvoji toliko glasova prednosti, koliko iznosi 7% svih važećih glasova za njegovu stranku. To znači, da ako stranka dobije na primer 300.000 glasova, za put prečicom do nekog od mandata treba mu bar 21.000 glasova prednosti. Bilo bi nas, doduše, dovoljno, kada bismo svi izašli na glasanje, ali….

Ipak je važno da se potrudite i date svom kandidatu dodatni glas. To je vidljiv znak za njegovu stranku da ga određeni broj glasača želi u Parlamentu i da ima uticaja u „svojoj“ zajednici. Kada će u njemu stvarno sedeti, to je druga priča. Ali što više, to bolje za vašeg kandidata. Možda za sledeće izbore.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava