Energija radi za vaš poslovni uspeh – Tajne Feng Shui-a

08.11.2017

Svrha Feng Shuia je postizanje ravnoteže i harmonije u svim segmentima čovekovog života. Ovog puta ćemo se fokusirati na uređenje poslovnog prostora. Na koji način Feng Shui deluje u poslovnom prostoru i zašto je toliko važan, objašnjava nam diplomirana savetnica za Feng Shui Slađana Bogojević.

Feng Shui je stara kineska nauka koja povezuje čoveka s prostorom u kojem živi ili boravi. U prevodu Feng znači „vetar“, a Shui „voda“. Ova drevna nauka najčešće se koristi u uređenju unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora ali i postizanje unutrašnje ravnoteže. Radi se o tehnici uređenja prostora na osnovu energije koja ga prožima i osobe koja boravi u njemu. Sigurni smo da će vas intervju sa Slađanom Bogojević, diplomiranom savetnicom za Feng Shui, zainteresovati i dati korisne savete kako da poboljšate svoj trenutni energetski balans.

Na koji način Feng Shui unosi balans i harmoniju u naš život?

-Feng Shui čoveka povezuje s njegovim ličnim okruženjem pomoću energije. Stari Kinezi veruju da je sve ispunjeno životnom energijom koju nazivaju Chi. Životna energija ima svoj tok i predstavljena je u raznim oblicima. Uređenjem prostora po Feng Shui-u omogućavamo energiji pravilan tok koji je neophodan za napredak u bilo kojoj sferi života, bilo da se radi o zdravlju, porodici, deci, finansijama, ljubavi ili karijeri.

Pravilan raspored prostorija, nameštaja, izbor boja, oblika i motiva zasnovan je na odnosu 5 elemenata: voda, drvo, vatra, zemlja i metal. Produktivan odnos elemenata postoji kada voda stvara drvo, drvo vatru, vatra zemlju, zemlja metal i metal vodu. Destruktivan odnos je kada voda gasi vatru, vatra topi metal, metal seče drvo, drvo iscrpljuje zemlju, a zemlja muti vodu. Da bismo postigli balans i harmoniju svi elementi moraju da budu u ravnoteži.

Osim navedenih elemenata, važnu ulogu ima i uticaj Yin i Yanga koji je podeljen na dve različite energije. Obe energije suprotno deluju, međusobno se dopunjavaju, a zajedno čine celinu. Primeri za Yin su: žensko, pasivno, noć, tuga, tamno, hladno. Primeri za Yang su: muško, aktivno, dan, radost, toplo.

Posledice prejakog Yina su na primer bezvoljnost, nedostatak ideja, melanholičnost itd., a prejakog Yanga stres, nervoza, napetost, zbunjenost. Ukoliko se na pravilan način izvrši raspodela Yin-a i Yang-a u prostoru, dolazi do harmonije kojoj svi težimo. Zapamtite da ništa ne treba biti previše Yin niti previše Yang. Ukoliko osetite bilo koji od gore opisanih simptoma, znak je da energija nije u ravnoteži. Ali ne brinite jer uz  pomoć različitih Feng Shui tehnika, sve se može dovesti u red.

Čemu Feng Shui doprinosi u poslovnom prostoru?

-Feng Shui u poslovnom prostoru predstavlja veoma važan „alat“ koji podstiče napredovanje i razvoj Vaše firme. Najbitniji su dobri međuljudski odnosi i odnosi firme sa spoljašnjim svetom. Pozitivni odnosi među zaposlenima i radna atmosfera dovode do veće produktivnosti, što dovodi do rasta profita. Feng Shui pomaže da privučete veći broj klijenata i stvorite dobru reputaciju. Voda predstavlja tok karijere, drvo napredak firme, vatra reputaciju, zemlja stabilnost,a metal profit. Sve je, dakle, povezano i ne može jedno bez drugog.

 

Na šta treba da se obrati pažnja prilikom uređenja poslovnog prostora?

-Nabrojaću samo neke od mnogih važnih faktora: ulazna vrata, recepcija ili prijem, mirisi, rasveta, udobnost, toplota, urednost, slike ili poruke koje šaljete itd.

Ulazna vrata su glavni dotok životne energije. Ako su prevelika i preteška za otvaranje i  energija će teže ulaziti u prostor, a zaposleni će biti pod pritiskom. Ukoliko su premala u odnosu na objekat, to nagoveštava ograničenje u napredovanju firme. Veoma je važno šta klijent prvo zapazi prilikom ulaska u poslovni prostor. Recepcija treba da odiše dobrodošlicom i ljubaznošću. Prvi utisak je najvažniji.

Obratite pažnju na mirise jer oni jako utiču na celu atmosferu. Rasveta je vrlo važna jer ima uticaja na raspoloženje zaposlenih i klijenata. Od udobnosti zavisi produktivnost, zdravlje i motivacija za rad, posebno ako radite kancelarijski posao. Temperatura treba da bude optimalna. Povišena temperatura vazduha izaziva umor, a niža može da izazove zdravstvene probleme. Urednost i čistoća su odraz poslovnog prostora i način na koji firma posluje. Poruke koje šaljete ili motivi slika, mnogo govore o vlasniku preduzeća. Koristite pozitivne poruke jer one pospešuju motivaciju zaposlenih i klijenata.

Koliko je bitan položaj radnog stola u kancelariji i koja je dobra pozicija za sedenje?

-Pored udobnosti, veoma je bitno da imate dobar pogled na vrata, jer tako kontrolišete ko ulazi u prostoriju. Idealno je ako imate zid iza leđa, jer on predstavlja sigurnost i podršku. Ako to nije moguće, postoje rešenja koja će vas osloboditi nesigurnosti. Uspešna pozicija sedenja se odnosi na  određivanje vašeg ličnog Kua-broja. On određuje  četiri pozitivna i četiri negativna pravca. Umor, bezvoljnost, nedostatak ideja, blokada misli, samo su neki od znakova da ne sedite u svom povoljnom pravcu. Ukoliko sedite u pozitivnom pravcu, bićete veoma produktivni što će se odraziti na vaš lični i poslovni uspeh.

Koliko je bitna sama lokacija poslovnog lokala? Koje su idealne lokacije za napredovanje firme, a koje treba izbegavati?

-Ako ste se odlučili za kupovinu ili najam poslovnog prostora, važno je proveriti lokaciju, koja se firma tu nalazila pre vas, kako je poslovala, čime se bavila, ko su bili vlasnici, zašto se izdaje taj poslovni prostor….osim, naravno, ako se radi o novom objektu. Lokacija poslovnog prostora zavisi od vaše delatnosti. Utvrđivanje idealnog mesta se radi na licu mesta proverom okruženja.

Ako ste, na primer, vlasnik restorana on bi trebao da se nalazi u pešačkoj zoni, s pogledom na park ili zelenilo, (ako je moguće) blizu vode, dobrog parkinga kao i javnog prevoza, dakle na mestu gde cirkuliše veliki broj ljudi. Nikada ne birajte lokaciju u blizini groblja i bolnica jer su previše Yin, pa bi tu prosperirali samo trgovci.

Obratite pažnju i na to da li se do vaše firme stiže uzbrdo ili nizbrdo. Izbegavajte lokale koje se nalaze u slepoj ulici. I ako niste mogli da izbegnete nepovoljnu lokaciju, ne brinite! Uz Feng Shui sve se da preokreniti u pozitivnom smeru i u vašu korist.

Da li biste mogli da nam navedete par opštih saveta za dobro i uspešno poslovanje?

-Nikada ne postavljajte ogledala naspram ulaznih vrata. Ovo pravilo važi i za prostor u kom živite, a ne samo za poslovni. Rešite se nereda jer on izaziva zbunjenost i napetost. Posledice su umanjena produktivnost i stagnacija. Izbegavajte oštre ivice, a posebno pazite na to da oštre ivice ne seku ulazna vrata.  Obratite paznju na izbor boja pri kreiranju loga firme. Logo se radi na osnovu analize ličnosti vlasnika preduzeća i delatnosti kojom se bavi. Nikada ne postavljajte akvarijum bez prethodno detaljne provere prostora. Akvarijum je veoma moćno sredstvo za jačanje karijere i finansija. Ukoliko je postavljen na pogrešno mesto izazvaće suprotni efekat!

Hvala Vam na svim objašnjenjima i savetima. Nadamo se da će koristiti našim čitaocima.

-I ja se nadam. Ne samo da će im pomoći, već i da sam im dobro objasnila zbog čega je Feng Shui toliko važan. Sve je, dakle, u energiji koja se odražava na kvalitet celog života. Današnje vreme nam diktira nova pravila, donosi nam brige, nesigurnost, stres, konkurentske borbe. Nedostaje nam vreme za sebe i porodicu. Sve se to, međutim, može u velikoj meri izbeći, ako čovek sebe dovede u ravnotežu sa prostorom u kojem boravi.

Ako ste spremni za promene, pustite jednostavno da energija radi za vas. Ali prvo morate uzeti stvar u svoje ruke. Stara kineska poslovica kaže: “Put od hiljadu milja počinje prvim korakom”. Ne čekajte da vam se šanse same pruže, nego ih stvorite sami!

Ukoliko ste spremni za promene o kojima je naša sagovornica  diplomirana savetnica za Feng Shui Slađana Bogojević govorila možete joj pisati na info@sb-harmony.com ili jednostavno je pozovite na broj telefona +43 676 515 3993

 

BIOGRAFIJA

Bogojević Sladjana – Dipl.Feng Shui savetnica
SB Harmony – Beč

Slađana se uređenjem prostora i energijom, počinje zanimati još kao dete, samo što tada još nije znala da je to zapravo Feng Shui. Akademiju za Feng Shui upisuje u Beču 2012. godine i završava je odličnim uspehom. Filozofija Feng Shuija, Bagwa, uticaj Yin i Yanga, 5 elemenata, Omen prostora, značenje Trigram, Leteća zvezda i kombinacija brojeva, upotreba kompasa, životna analiza čoveka i pronalaženje rešenja samo su neke od oblasti koje je uspešno savladala.Spajanjem znanja i energije koju poseduje i uz pomoć profesora sa akademije koji su je u ogromnoj meri podržali, dobija dodatnu želju za usavršavanjem. Posle diplomiranja upisuje još šest modula. Radila je na mnogobrojnim projektima koji su joj pružili praksu i iskustvo. Zbog velike zainteresovanosti klijenata odlučuje da otvori svoju firmu u Beču – SB Harmony.

Savet: Slađana smatra da je svaki početak težak i da ne treba odustajati od svojih snova. Svi smo rođeni sa potencijalom, a cilj je iskoristiti ga na pravi način. Ako radite posao koji volite, vi ste srećni, a Slađanina najveća sreca je kada kroz svoj posao pomogne drugima, da isto tako budu uspešni i zadovoljni svojim životom.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava