AMERIKA: Mladi preduzentnici i vlasnici hotela Harborage Inn

01.09.2020

Ovo je priča o mladom bračnom paru iz Užica koji je na lutriji dobio američku zelenu kartu, a nakon pet godina boravka u Americi postali vlasnici hotela u državi Mejn na Atlanskom okeanu. Ovu interesantnu priču poslao je iz Amerike Miloš Rastović , koordinator za kulturu u Srpskom narodnom savezu u Pitsburgu.

Vlasnici hotela Marija i Aleksandar Nikolić (c) Foto Miloš Rastović.

Američka država Mejn (MAINE) se prostire na severoistoku SAD-a uz granicu sa Kanadom i izlazi na Atlanski okean. Veličina države je 91.646 km2 sa oko milion i trista četrdeset hiljada stanovnika.

Jedan od razloga posete Miloša Rastovića ovoj američkoj državi je i mladi bračni par iz Užica Aleksandar (29) i Marija Nikolić (29) za čiju životnu priču su slučajno saznali preko interneta. Ovi mladi srpski preduzetnici su postali vlasnici hotela Harburejdž in (Harborage Inn) u centru malog i prijatnog mesta Butbej harbur (Boothbay Harbor) na Atlanskom okeanu.

Prenosimo vam utiske Miloša Rastovića sa ovog putovanja, na koje je krenuo sa suprugom.

“Čitao sam ranije o prelepoj prirodi, borovoj šumi, jezerima, okeanskoj hrani kao što su jastozi, ljudima i klimi u državi Mejn, ali nisam imao prilika da otputujem tamo. Konačno smo rezervisali sobu u hotelu porodice Nikolić za avgust mesec i najavili se da dolazimo sa izdanjem „Amerikanskog Srbobrana,“ najstarijih srpskih novina koje izlaze u američkom kontinentu od 1906. godine.

Vožnja automobilom od Pitsburga u državi Pensilvaniji do Butbej harbura u državi Mejn trajala je 12 sati. Na putu do države Mejn smo prolazili kroz razgranate šume država Pensilvanije, Njujorka, Masečutisa i Nju Hempšira. Kada smo stigli, srpski domaćini Aleksandar i Marija u hotelu Harborage Inn su nas sa nestrpljenjem čekali. Njihova dobrodošlica i vrhunska usluga nam je pokazala da smo stigli na pravo mesto. Kada smo se raskomotili u hotelu, razgovarali smo sa Aleksandrom i Marijom na terasi hotela i uživali u odličnoj hrani koju su pripremili za nas nakon dugog puta.

Foto(c) Miloš Rastović

 

Američki san na javi

Aleksandar i Marija su se upoznali u rodnom Užicu za vreme srednjoškolskih dana. Studirali su zajedno ekonomiju i diplomirali na Beogradskom univerzitetu. Za vreme studija bili su primljeni na američki program za studente „Raditi i putovati u SAD-u.“ Kada su 2014. godine došli kao studenti u SAD, agencija je pronašla posao za njih u Lajt haus in i keriedž haus hotelu u Jork biču u državi Mejn.

Njihov cilj je bio da steknu praktično iskustvo koje bi im moglo pomoći u budućim karijerama. Radili su kao čistači u hotelu. Vlasnica hotela je kupila taj hotel iste godine kada su Aleksandar i Marija počele da rade u njemu. Oni su bili njeni prvi zaposleni. Učili su posao zajedno sa vlasnicom jer ni ona nije imala iskustva u ugostiteljstvu. Nakon tri meseca rada u hotelu, putovali su širom SAD-a jer su mislili da se više neće moći vratiti. Posetili su Boston, Las Vegas, Veliki kanjon, Los Anđeles, Holivud, San Francisko, Majami i Njujork.

Kada su se vratili u Srbiju, Aleksandar je dva sata pre isteka roka konkurisao za zelenu kartu na lutrija programu koje nudi američka vlada. Na njihovo iznenađenje dobio je zelenu kartu. Njihov plan je bio da dođu u SAD i započnu poslovnu avanturu.

 

Uspeh mladih srpskih preduzetnika

„Mi smo došli u ovu zemlju sa zelenom kartom dobijenoj na lutriji, što nismo mogli zamisliti ranije. Imali smo 23 godine i bili veoma mladi. Nismo ni fakultet bili završili. Otišli smo u avanturu i rekli sebi: ‘Ako nam se ne bude svidelo, mi ćemo se vratiti nazad u Srbiju.’“ Kao studenti ekonomije na Beogradskom univerzitetu, nisu sebe mogli da zamisle  kao vlasnike nekog hotela, jednog dana.
Kada je vlasnica hotela Lajt haus in i keriedž haus u Jork biču čula da su dobili zelenu kartu, pozvala ih je da budu menadžeri njenog hotela. Upravljali su hotelom sa 30 soba u narednih pet godina i štedeli novac za budući posao. Kada je vlasnica prodala hotel 2019. godine, Aleksandar i Marija su radili sezonske poslove na Floridi.

Jedan od njihovih ciljeva je bio da primene stečeno znanje sa ekonomskog fakulteta u njihovim poslovnim karijerama. Kada je Harborage Inn  hotel izašao na tržište na prodaju, toliko im se svideo da su odlučili da ga kupe. Aleksandar je napravio tako dobar poslovni plan na osnovu znanja koje je stekao na ekonomskom fakultetu, da je njihova trgovačka posrednica rekla da će ga koristiti kao odličan primer za svoje kurseve.

Uzeli su kredit od banke i kupili hotel Harborage Inn tačno pre proglašenja pandemije kovid-19 u martu ove godine. Njihov posao kao i posao mnogih drugih je odmah nakon toga stao. Na svu sreću posao je odlično krenuo za vreme letnje sezone i sve sobe su rezervisane.

(c) The Harborage Inn

Sobe su luksuzno urađene u visokom stilu sa terasama i pogledom na okean. Svako jutro služi se organski doručak napravljen na domaćinski način. To je jedan od razloga zašto se gosti ponovo vraćaju u ovaj hotel jer imaju priliku da jedu organska jaja, slaninu, kobasice, salatu, palačinke i piju evropsku nes kafu. Nakon doručka, gosti hotela Harborage Inn mogu da uživaju u okeanu iz đakuzija ili da gledaju zanesene turiste na Taunsend ulici koja je i glavna ulica u mestu.
Butbej harbur je smešten u cenralnom delu obale Atlanskog okena u državi Mejn. To je ribarsko mesto sa dugom tradicijom lova na jastoge. Jedna od atrakcija je ekskurzija brodom na susedna ostrva kao što je Monhegan ostrvo gde umetnici dolaze da slikaju, planinare ili pecaju. Jedan od lepših doživljaja je gledati promenu boje lišća tokom jeseni ili uživati u velikoj botaničkoj bašti. Interesantno je ići na krstarenje brodom kako bi se videli kitovi, foke i jastozi ili iznajmiti kajak i obići zanimljive stare svetionike koje krase obale okeana.

Foto (c) Miloš Rastović

Planinarenje na Indijanskim i Apalači stazama gde možete biti opijeni borovom šumom je nezaboravno iskustvo.

Preko puta hotela je mala operska kuća za održavanje pozorišnih predstava i koncerata. U prijatnoj šetnji od hotela možete pronaći atraktivne prodavnice sa suvenirima, muzeje, umetničke galerije i restorane.

Foto Miloš Rastović

Šarm ovog hotela privlači goste već 95 godina. Sagrađen je 1925. godine i najstariji je hotel u državi Mejn. Aleksandar i Marija su kupili ovaj hotel od grčke porodice koji su bili vlasnici 45 godina. Kako je Marija na kraju rekla: „Hotel je još uvek u evropskim rukama.“

Na kraju našeg odmora smo po srpskom običaju zaželeli jedni drugima sve najbolje i da se ponovo u sreći i zdravlju vidimo i zasluženo odmorimo.

Miloš Rastović
Srpski narodni savez – Amerikanski Srbobran
Pitsburg, SAD

Srpski narodni savez je najstarije srpsko dobrotvorno društvu u Americi koje postoji od 1901. godine. Izdajemo najstarije srpske novine „Amerikanski Srbobran“ koje izlaze u kontinuitetu od 1906. godine.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava