Epidemija gripa u Beču: Broj obolelih je u stalnom porastu

06.02.2020

Epidemija gripa u Beču je zvanično proglašena jer je zabeleženo oko 12.000 slučaja oboljenja, što se može videti iz nedeljnih statističkih podataka.

(c) pixabay

Broj obolelih od gripa u Beču se dodatno povećao. U gradskoj službi za obaveštavanje o gripu (Grippemeldedienst) trenutno je pogođeno oko 12.000 ljudi (opseg fluktuacije plus / minus 1.350), što se može videti iz nedeljnih statističkih podataka ažuriranih u utorak.

Od utorka se u Beču i zvanično govori o talasu i epidemiji gripa, jer je broj obolelih od gripalne infekcije prešao cifru od 10.000 slučajeva, što je inače granica preko koje se smatra da je u pitanju epidemija.

To je 900 više registrovanih slučajeva gripa u odnosu na sedmicu pre, a za poređenje uzimamo i podatak da je u uporednoj nedelji prethodne godine, broj obolelih iznosio 8.400 ljudi.

U Beču su slučajevi gripa neprestano rasli od početka godine. U prvoj kalendarskoj nedelji  prijavljeno je 4.200 pacijenata, naredne nedelje 6.300 slučajeva obolelih od gripa, zatim  8.000, i konačno 11.100 osoba koje su obolele od gripa.

Medicinski  nadzor takođe pokazuje dalji porast novih slučajeva infekcije gripa , a najzastupljeniji je A virus. Cirkulirajući virus A (H1N1) pdm09 kao i A (H3N2) virusi su još uvek dobro pokriveni sojevima vakcine protiv gripa A. U slučaju samo malog procenta prisutan je i virus gripa B.

Epidemološka prijavna služba za grip Grada Beča (Grippemeldedienst) postoji od 1970. godine i to je mesto gde se prikupljaju svi podaci o bolestima i visusima gripa. Ova služba svake godine od oktobra meseca, jednom nedeljno(utorkom) dobija izveštaje od lekara o broju obolelih osoba i vrsti virusa.

 

Dodatni strah zbog Corona virusa

Sezonska epidemija gripa koja svake godine pogađa stanovništvo u Austriji, ovih dana izaziva malo veći strah zbog novog Corona virusa. S obzirom na to da su simptomi Corona virusa slični kao i kod običnog gripa, ovih dana se mnogi pribojavaju da se kojim slučajem nisu zarazili novim virusom koji hara svetom.

U Austriji do sad nije zabeležen stvarni slučaj Corona virusa, ali se juče pojavila vest u medijima da se u šest slučajeva, od toga tri u Beču,  sumnjalo na ovo oboljenje. Najnovija vest je da su rezultati negativni i da u Austriji trenutno nema zaraženih Corona virusom.

Od danas se na bečkom aerodromu, osim ostalih kontrola, putnicima koji dolaze iz Kine, iz predostrožnosti, meri temperatura.

Inače, na stranici Grada Beča možete pročitati detaljnije informacije o epidemiji gripa ali i o Corona virusu.

Da li je neko oboleo od gripa može se proceniti na osnovu simptoma koji iznenadno nastupaju, kao što su jaki bolovi u zglobovima, kašalj i visoka temperatura. Potrebno je da se oboleli što pre obrate lekaru za pomoć i da dobiju specifične, antiviralne lekove koji se prepisuju u slučajevima oboljenja od gripa. Takvi lekovi postoje i za decu, koja su, pored starijih osoba, posebno ugrožena zbog slabijeg imunološkog sistema.

Mnogi, da bi se u ovo zimsko vreme zaštitili od gripe, koriste vitamin C jedući voće ili uzimajući neki od vitaminskih preparata. Ali, jedna mnogo efikasnija zaštita od infekcije se sastoji u redovnom pranju i sušenju ruku.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava