Vakcinacija: Kako i gde primiti vakcinu protiv gripa u Beču

04.12.2019

Vakcinacija protiv gripa u Beču počinje traje do 13. decembra 2019. godine, i može se obaviti u opštinskim filijalama (Bezirksgesundheitsamt).

Zima je uglavnom vreme prehlada, ali i sezona pravog gripa (influenca) koja može biti kobna po zdravlje, pa čak i život. Od gripa u Austriji umire i do 1.000 ljudi godišnje, a posebno su pogođene  starije i hronično bolesne osobe koje ne bi trebale da potcene posledice ove bolesti kao što su zapaljenje pluća, slabost bubrega, infarkt.

Kako štiti vakcina protiv gripa?

Vakcina organizmu pomaže da formira posebne ćelije. One ga prilikom susreta s pravim izazivačem bolesti (virusom) osposobljavaju da izgradi antitela koja virus ubijaju pre nego što se razvije u grip (influencu). Razvijanjem imuniteta otklanja se mogućnost obolevanja, a ne postoji ni šansa da se virus nekome prenese. Ova vakcina, međutim, ne štiti od klasične prehlade, koja nije izazvana virusom. Materije koje se nalaze u vakcini svake godine moraju da se prilagođavaju razvoju virusa.

 

Kako se prima vakcina i kada počinje da deluje?

Vakcina se prima u mišić ruke. Za odrasle je dovoljna jedna vakcina. Deca od 7 meseci do 8 godina prvi put dobijaju dve doze u razmaku od mesec dana. Ko želi da se vakciniše treba što pre to da učini, jer zaštita počinje da deluje posle najmanje dve nedelje.

 

Da li postoje sporedna dejstva?

Od vakcine eventualno može da vam se zacrveni ili natekne mesto na kojem ste je primili, a može biti i nekoliko dana bolno u ovom predelu. U vrlo retkim slučajevima nastaju bolovi u mišićima i glavobolja.

 

Ko (ne) bi  trebalo da se vakciniše?

Vakcinacija protiv gripa preporučuje se prvenstveno osobama koje svakodnevno dolaze u kontakt s drugim ljudima. Vakcinu bi trebalo da prime i oni kojima bi na osnovu prethodnih oboljenja zaraza virusom donela veliki rizik. Vakcina se preporučuje  i starijima od 50 godina i hroničnim bolesnicima (srce, pluća, astma, dijabetes, bubrezi).

Protiv virusa gripa treba vakcinisati i decu od 7 meseci do 4 godine, vrlo gojazne osobe, trudnice i žene koje tokom sezone gripa nameravaju da zatrudne. Mlađe i zdrave osobe bi takođe mogle da se vakcinišu, jer mogu lako da zaraze starije, za koje je to vrlo opasno. Vakcinu ne bi smele da prime samo osobe koje imaju neko akutno oboljenje s temperaturom i one koje su alergične na belance. Naravno pre odluke da se vakcinišete protiv gripa, obavezno se posavetujte sa ličnim lekarom, koji najbolje poznaje vaše zdravstveno stanje i da li ste spremni da primite vakcinu protiv gripa.

 

Gde može da se primi vakcina protiv gripa i koliko košta?

Zdravstvena služba grada Beča (MA 15) do 13. decembra 2019. godine nudi vakcinaciju protiv gripa koja košta 14, 20 eura i može se obaviti u opštinskim filijalama (Bezirksgesundheitsamt) i to:

  • U 9. becirku, Wilhelm-Exner-Gasse 5 (za 1., 8., 9., 17., 18. i 19. becirk)
  • U 2. becirku, Karmelitergasse 9 ( za 2. i 20. becirk)
  • U 3. becirku,  3., Erdbergstraße 135 ( za 3. i 11. becirk)
  • U 4. becirku: Favoritenstraße 18 ( za 4., 5., i 12. becirk)
  • U 15. becirku: Gasgasse 8-10 ( za 6., 7., 15. i 16. becirk)
  • U 10. becirku: Laxenburgerstraße 43-45 ( za 10. becirk)
  • U 13. becirku: Hietzingerkai 1-3 ( za 13., 14. i 23. becirk)
  • U 21. becirku: Franz-Jonas-Platz 3/2 ( za 21. becirk)
  • U 22. becirku: Siebeckstraße 7/3 ( za 22. becirk)

Pacijenti se primaju do najdalje jedan sat pre kraja radnog vremena.

I u svim ostalim austrijskim saveznim pokrajinama postoje zdravstvene službe za vakcinaciju.

U poslednje vreme sve su glasniji zahtevi da se obavezna vakcinacija protiv zaušaka, malih boginja i rubeole uvede i za zaposlene u bolnicama, ali i za pedagoške radnike u predškolskim i školskim ustanovama.

U Austriji je u poslednjih 15 godina više od 15.000 osoba obolelo od Morbila, u narodu poznatijih kao male boginje. Nažalost,  u desetine slučajeva bolest je imala smrtan ishod, jer Morbili nisu bezopasna dečja bolest.

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE I OVO:

Nova terapija u Beču protiv bolova u vratu, leđima ili krstima

Besplatni zdravstveni saveti na telefonu 1450

Počinje izdavanje E-card sa fotografijom

Zdravstveno osiguranje: Kako se lečiti u Beču bez e-kartice

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava