Grip u Beču: Prvi talas gripa i 6.000 slučajeva obolelih

16.01.2020

Po podacima bečke službe za epidemologiju gripa (Grippemeldedienst) došlo do velikog porasta broja obolelih od ove bolesti. Sredinom januara bilo je 6.000 novih bolesnika.

(c) pixabay

Veliki porast broja obolelih osoba od gripa u Beču je znak da je počeo  ovogodišnji “pravi” talas virusa gripa (influence), koji će po proceni eksperata trajati nekoliko nedelja.

Početak ove treće kalendarske nedelje doneo je rezultate i dokaze o virusu gripa i to  više od 6.000 slučajeva, a po nekim najavama vrhunac epidemije tek predstoji.

Centar za virologiju Medicinskog univerziteta u Beču objavio je početak talasa gripa u Austriji 15. januara 2020. godine.

Medicinski  nadzor takođe pokazuje dalji porast novih slučajeva infekcije gripom , a najzastupljeniji je A virus koji odgovara sojevima virusa koji se nalaze u vakcinama.

Nema osobe koja je imuna na grip, a ni vakcine koja deluje protiv svih vrsta gripajer se virus menja i dalje razvija. Zato se svake godine proizvode nove vakcine. Najvažniji su međutim, stil života i higijena. Vakcina protiv gripa dostupana je u svim centrima za vakcinaciju zdravstvene službe Grada Beča.

Da li je neko oboleo od gripa može se proceniti na osnovu simptoma koji iznenadno nastupaju, kao što su jaki bolovi u zglobovima, kašalj i visoka temperatura. Potrebno je da se oboleli što pre obrate lekaru za pomoć i da dobiju specifične, antiviralne lekove koji se prepisuju u slučajevima oboljenja od gripa. Takvi lekovi postoje i za decu, koja su, pored starijih osoba, posebno ugrožena zbog slabijeg imunološkog sistema.

Mnogi, da bi se u ovo zimsko vreme zaštitili od gripe, koriste vitamin C  i konzumiraju veću količinu voća ili uzimaju neki od brojnih vitaminskih preparata. Međutim, jedna od efikasnijih zaštita od infekcije  je i  redovno pranje i sušenje ruku, kao i izbegavanje kontakta sa obolelima od gripa. 

Lekari koji se bave ovom  materijom kažu da jedan oboleli kroz kontakte sa članovima porodice može da zarazi i do četiri nove osobe.

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

Koje su razlike između gripa i prehlade (gripalne infekcije)?

Grip se prenosi udisanjem kapljica koje nastaju kijanjem, kašljanjem ili u razgovoru i koje se šire kroz vazduh ili dodirivanjem nečistih predmeta. Moguća je i infekcija putem klima-uređaja. Te kapljice onda ulaze u bronhije i tamo se „nastanjuju“ u ćelijama sluzokože. Za razliku od obične prehlade (gripalne infekcije) pravi grip se javlja iznenada, temperatura može da se popne i do 40 stepeni, kreću kašalj i kijanje, bolovi u glavi, grlu i ušima, a može doći i do muke i povraćanja. Nastaju bolovi u zglobovima i obolela osoba se oseća stalno „kao samlevena“.

Lečenje traje 14 dana i neophodno je da obolela osoba ostane u krevetu, uzima lekove, pije mnogo tečnosti, jer na taj način štiti ne samo sebe od ozbiljnih posledica (grip može da napadne i srčani mišić), već i svoju okolinu koju može da zarazi.

Oboljenje treba identifikovati u roku od 48 sati i početi s lekovima. Pomažu samo lekovi protiv virusa, a ne antibiotici.  Antibiotici pomažu samo protiv bakterijskih infekcija koje mogu nastati  posle gripa na primer – zapaljenje pluća. Riziku od gripa posebno su izložene osobe koje dolaze u kontakt s mnogim ljudima, starije osobe, deca i  trudnice.

Prijava obolelih u Beču

Epidemološka prijavna služba za grip Grada Beča (Grippemeldedienst) postoji od 1970. godine i to je mesto gde se prikupljaju svi podaci o bolestima i visusima gripa. Ova služba svake godine od oktobra meseca, jednom nedeljno, dobija izveštaje od lekara o broju obolelih osoba i vrsti virusa.

 

Emidemija počela i u Evropi

Dalji porast aktivnosti virusa gripa primećen je i u Evropi. Mnoge zemlje već izveštavaju o široko rasprostranjenoj aktivnosti virusa gripa, uključujući Norvešku, Švedsku, Letoniju, Veliku Britaniju, Portugal, Španiju, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Albaniju, Grčku i Izrael.

Postoje razlike u pogledu tipa virusa gripa: A grupa virusa (H3N2) dominiraju u Norveškoj, virusi gripe B dominiraju u Rusiji i Portugalu, dok se u Španiji i Ukrajini uglavnom mogu otkriti tip pdm09 virusa gripa A (H1N1). U Francuskoj virus gripa A i B su podjednako zastupljeni.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Aplikacija „Rettung“ koju trebate imati u Beču

 

Besplatni zdravstveni saveti na telefonu 1450

Vakcinacija: Kako i gde primiti vakcinu protiv gripa u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava