Evrovizija: Večeras počinje borba za najbolju pesmu na Evrosongu

14.05.2019

Pesma Evrovizije, najpopularnije muzičko takmičenje na svetu  počinje večeras, kada će se u prvoj polufinalnoj večeri predstaviti takmičari iz 17 zemalja.

(c) Facebook ESC Serbia Evrovizija.rs

Pesma Evrovizije ili “Evrosong” večeras će  premijerno otvoriti prvo polufinalno veče 64. put.  Zahvaljujući pobedi Nete Barzilaj sa pesmom “Igračka”,prošle godine u Lisabonu, ovogodišnja Evrovizija se održava u Izraelu. Iz dvorane “Ekspo Tel Aviv”, uz slogan “Usudi se da sanjaš”,  program uživo počinje večeras u 21.00 sat, prenosom na svim nacionalnim televizijama.

Veliki broj zemalja će se boriti za naklonost publike i stručnog žirija, ali i osvajanje laskave titule “najbolje pesme” Evrovizije za 2019. godinu.

Večeras se prolasku u finale takmičenja nadaju predstavnici iz Crne Gore, Finske, Poljske, Slovenije, Češke, Mađarske, Belorusije, Srbije, Belgije, Gruzije, Australije, sa Islanda, iz Estonije, Portugalije, Grčke i San Marina.

Srbiju na Pesmi Evrovizije 2019. godine predstavlja  Nevena Božović, koja će večeras pod rednim brojem 9, izvesti baladu “Kruna” koja joj je donela pobedu na festivalu “Beovizija”.

Kad je reč o zemljama nekadašnje Jugoslavije,  Makedoniju će predstavljati  Tamara Todevska, rođena sestra Tijane Dapčević. Crnu Goru predstavlja vokalni sekstet “D-moll”, Sloveniju izvođači Zala Kralj i Gašper Šantl, a Hrvatsku pobednik “Pinkovih zvezdica”, Roko Blažević. Bosna i Hercegovina,  neće učestvovati  na Evroviziji , kao ni poslednjih godina, zbog finansijskih razloga.

U drugom polufinalu, u četvrtak 16. maja, gledaćemo Jermeniju, Irsku, Moldaviju, Švajcarsku, Letoniju, Rumuniju, Dansku, Švedsku, Austriju, Hrvatsku, Maltu, Litvaniju, Rusiju, Albaniju, Norvešku, Holandiju, Severnu Makedoniju i Azerbejdžan.

Ovogodišnja Evrovizija biće upamćena, nažalost, po političkim borbama i sukobi izraelske vojske i palestinskih ekstremista, tako da je čak bilo dovedeno u pitanje održavanje ovogodišnje manifestacije.

Kako prenose brojni mediji, velike mere sigurnosti vladaju u Tel Avivu, a kako bi se nesmetano održala manifestacij Izrael je obezbedio  oko 20.000 policajaca tokom cele nedelje. Nastup legendarne pevačice Madone je još neizvestan, takođe prenose strani mediji.

Svim predstavnicima želimo puno sreće u polufinalu, a gledaoci iz dijaspore mogu glasati za svoje predstavnike, ali uz napomenu da  obavezno prate Evroviziju  na nacionalnom javnom servisu zemlje u kojoj žive,  jer samo na njoj će imati  prave instrukcije za glasanje. U slučaju Austrije, Evroziju možete gledati na ORF-u od 21:00 sat.

Finale takmičenja održava se u subotu 18. maja 2019. godine.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava