Pesma Evrovizije: U zemljama Balkana brojni “Evrovizijski” problemi

19.11.2014

Uprkos velikoj popularnosti koju “Evrovizija” ima u svim zemljama nekadašnje Jugoslavije, predstavnike u Beču neće imati Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Boje Crne Gore braniće Knez, a Srbija je u potrazi za neafirmisanim talentima. U Makedoniji je izbio skandal posle malverzacija sa SMS glasanjem.

(c) Evrosong Vienna ORF

Dok se Beč uveliko priprema za najveći muzički festival na svetu – “Evrosong” – u zemljama Balkana su nastali brojni problemi oko učešća na ovom takmičenju. Iako mnogobrojna dijaspora u Beču, sa nestrpljenjem očekuje jedinstvenu priliku, da lično prisustvuje ovom događaju i tom prilikom bodri svoje predstavnike, mnogi će biti razočarani, jer će samo Srbija, Makedonija i Crna Gora imati svoje predstavnike.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina ne učestvuju

Da Hrvatska neće učestvovati na bečkom “Evrosongu” nije preveliko iznenađenje. Hrvati se još od 2009. godine nisu plasirali u finalno veče, a zbog finansijskih razloga nisu ni učestvovali ni u poslednjem takmičenju u Kopenhagenu. Ovo su razlozi zbog kojih je interes za “Evroviziju” u Hrvatskoj drastično opao, a još se odlučuje da li će Hrvatska radio-televizija uopšte prenositi “Evrosong” iz bečke gradske hale , “Wiener Stadthalle”.

Mnogo veće iznenađenje je stiglo u ponedeljak, 17. novembra, kada je Radio-televizija Bosne i Hercegovine i zvanično objavila da neće slati svog predstavnika u Beč na Evroviziju. Razlog ove odluke je “vrlo teška finansijska situacija” u kojoj se nalazi BHRT, kao i  drastičan pad naplate RTV takse”.

Da situacija bude još gora, predstavnik BiH je već bio izabran, a radi se o legendarnoj sarajevskoj pop zvezdi Hariju Varešanoviću. Ugovor sa Harijem Varešanovićem i kompozitorom Fahrudinom Pecikozom je navodno već bio spreman, a oni su se obavezali da sakupe novac u iznosu od 43.000 KM (oko 23.000 evra), koliko ustvari košta kotizacija za učešće na “Evroviziji”.

Uprkos tome što je Evropska unija javnih emitera BHRT-u produžila rok za prijavu, sponzori se ipak nisu javili na vreme, tako da BiH ni treću godinu zaredom neće učestvovati na “Evroviziji”.

Crna Gora spremna, Srbija traži predstavnika, u Makedoniji skandal

Crna Gora je i ovoga puta spremno dočekala “Evroviziju” i zvanično potvrdila da njen predstavnik u Beču biti popularni pevač Nenad Knežević Knez, iako još uvek nije poznato koju će pesmu pevati. Međutim, u finansijskom smislu ni Crnogorcima nije lako, ali je Knez optimističan: „Nijesmo baš pri parama, više se snalazimo preko ličnih poznanstava, ali ćemo raditi vrijedno kako bi sve bilo kako treba”.

Radio-televizija Srbije se vraća na “Evroviziju”, nakon što je propustila ovogodišnje izdanje “Evrovizije” u Kopenhagenu. Srbija već ima tri pesme, koje je komponovao Vladimir Graić, inače kompozitor “Molitve” sa kojom je Marija Šerifović osvojila “Evroviziju” 2007. godine.

Javni servis Srbije (RTS) se odlučio za originalniji pristup pri izboru svog predstavnika. Naime, na predtakmičenju dve pesme će izvoditi afirmisani pevači, a za treću će biti izabrati jedan neafirmisan talentovani izvođač, kojeg RTS traži putem konkursa. Finalno veče za izbor srpskog predstavnika održaće se u februaru 2015. godine sa direktnim prenosom na RTS-u.

Posebno zanimljiva situacija je u Makedoniji, gde je za predstavnika izabran pobednik regionalnog “X faktora”, Daniel Kajmakoski, koji živi u Beču. Izbor za makedonskog predstavnika je vršen kombinovanjem glasova gledalaca i stručnog žirija.

Favorit stručnog žirija je bila Tamara Todevska, sestra Tijane Dapčević, ali je Kajmakoski osvojio najviše glasova publike i time osigurao učešće na “Evrosongu”. Međutim, ceo izbor je doveden u pitanje nakon što je makedonska policija privela tri osumnjičene osobe zbog malverzacija oko SMS glasova. Naime, posle anonimne dojave, policija je na dve lokacije pronašla veliki broj mobilnih telefona i oko 2.500 SIM kartica sa kojih su slani SMS glasovi.

Uzimajući sve u obzir, očekuje se “vesela” Evrovizija u Beču, a za koga ćemo glasati odlučićemo uskoro…. samo da ne bude namešteno!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava