Fakulteti u Austriji: Prijavni rok i prijemni ispiti za 2019/2020

12.02.2019

Fakulteti u Austriji od 1. marta počinju upis za 2019/2020 studijsku godinu , a za pojedine fakultete su predviđeni prijemni i kvalifikacioni ispiti.

(c) pixabay

Od 1.marta fakulteti u Austriji počinju prijavni rok za one studente koji žele da se upišu na studijsku godinu 2019/2020. godinu. Pojedini fakulteti u Austriji  su predvideli prijemne i kvalifikacione ispite, i to najviše fakulteti u Beču i Gracu, a najmanje u Salcburgu i Insbruku.

Sa prijemnim ispitima prednjači Bečki univerzitet. Na njemu su, pored postojećih prijemnih ispita za smerove psihologija, publicistika, ekonomika preduzeća (Betriebswirtschaft), svetska ekonomika preduzeća (Internationale Betriebswirtschaft), nacionalna ekonomija (Volkswirtschaft), biologija, farmacija, nauka o hrani (Ernährungswissenschaft), informatika, ekonomska informatika i nastavnička zanimanja (Lehramt) predviđeni prijemni ispiti i za pravo, engleski i američki jezik, hemiju, sociologiju, političke nauke, kulturnu i socijalnu antropologiju, kao i za transkulturalnu komunikaciju.

Prijemnih ispita će biti i na ekonomskom i poljoprivrednom univerzitetu.  Na ekonomskom je, pored ekonomskih i socijalnih nauka i smera Business and Economscs, predviđen prijemni ispit i za smer privredno pravo. Na poljoprivrednom fakultetu, studenti osim za smer Lebensmittel- und Biotechnologie moraju da računaju sa prijemnim ispitom, kao  i za smer Umwelt- und Bio-Ressourcenmanagement , a prijavljivanje će početi najverovatnije 1. maja.

Promena nema na tehničkom univerzitetu gde i dalje ostaje prijemni za smer informatike, a rokovi će biti naknadno saopšteni.

Promena nema ni na medicinskim univerzitetima u Beču, Gracu i Insbruku, kao ni na medicinskom fakultetu u Lincu, gde prijavljivanje teče od 1. marta. Prijavljivanje za prijemne ispite na veterinarskom univerzitetu počinje 2. maja.

 

Povoljnije za studente u Insbruku i Salcburgu

I na univerzitetu u Gracu se uvode novi prijemni ispiti za smerove Rechtswissenschaften, Translationswissenschaften, Umweltsystemwissenschaften i Erziehungs- und Bildungswissenschaft.

Situacija na univerzitetu u Insbruku je sasvim drugačija. Tamo ne samo da neće biti novih prijemnih ispita, nego se ukidaju i oni za arhitekturu, biologiju, farmaciju, informatiku i ekonomske nauke. Slično je i na univerzitetu u Salcburgu, gde takođe neće biti novih ograničenja za smerove za pravo, nauku o vaspitanju i strane jezike, a ukida se prijemni za publicistiku. Ostaju prijemni za psihologiju (prijavljivanje od 3. aprila) i nastavnička zanimanja (4. mart).

Ni univerzitet u Lincu neće uvoditi nova ograničenja za smer pravnih nauka. Ostaju prijemni za medicinu (1. mart), ekonomske nauke, društvene nauke i nastavnička zanimanja.

Na univerzitetu u Klagenfurtu ostaju ograničenja  za smerove primenjena ekonomika preduzeća, ekonomija i pravo, psihologija, nauke o medijima i komunikacijama kao i za nastavnička zanimanja.

Za sve univerzitete i fakultete važi: Ukoliko broj prijavljenih studenata bude manji nego što ima raspoloživih mesta, onda će svi biti primljeni. U obrnutom slučaju održaće se prijemni ispiti u julu, avgustu ili septembru.

Više informacija u vezi fakulteta i studiranja u Beču, na našem jeziku, možete pročitati i na zvaničnoj stranici Grada Beča. 

 

Boravišna viza za studente

Da bi mogli da se dosele u Austriju strani studenti moraju imati boravišnu dozvolu (Aufenthaltsbewilligung). Nju moraju zatražiti u austrijskom diplomatskom predstavništvu u zemlji iz koje dolaze. Bitan preduslov za dobivanje boravišne dozvole je potvrda o prijemu na nekom od fakulteta u Austriji.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Studenti u Austriji: Nije lako na početku ali vreme leči nostalgiju

Kako svi naši studenti u inostranstvu imaju dobre telefone?


*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava