Počinje upis u školu za đake pravake u Beču

10.01.2019

U Beču upis u prvi razred počinje u ponedeljak, 14. januara, a roditelji odnosno staratelji imaju obavezu da svoje dete upišu u najbližu osnovnu školu prema mestu stanovanja.

Sva deca koja stalno borave u Austriji podležu opštoj školskoj obavezi. Ona važi za svu decu koja u datoj godini do 1. septembra pune šest godina života i traje 9 školskih godina. Obavezno školovanje prestaje posle devete školske godine danom počinjanja letnjeg raspusta.

Školska godina za đake prvake počinje 1. ponedeljka u septembru u Beču, Burgenlandu i Donjoj Austrija, odnosno 2. ponedeljka u septembru u svim ostalim saveznim pokrajinama.

Roditelji odnosno staratelji su dužni da svako dete za koje važi obavezno školovanje upišu u nadležnu četvorogodišnju osnovnu školu (Volksschule) .

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Mladi moraju da se obrazuju do 18 godina!

 

Upis u školu u Beču od 14. go 25. januara

U Beču upis u prvi razred počinje u ponedeljak, 14. januara, i traje do 25. januara 2019. godine. Do tog datuma roditelji odnosno staratelji takve dece će dobiti dopis od bečke direkcije za obrazovanje u kojem im se skreće pažnja na obavezu da svoje dete upišu u najbližu osnovnu školu prema mestu stanovanja.

Kod odlaska u školu roditelji treba da povedu i dete kako bi direktor odnosno direktorica mogli da dobiju prvi utisak o detetu. Tom prilikom oni će i konstatovati da li je dete zrelo za školu. Dete je zrelo za školu ako se može pretpostaviti da je u stanju da prati nastavu u prvom razredu bez fizičkih ili psihičkih problema.

Deca koja su po godinama života obavezna da pohađaju školu, ali nisu još dovoljno zrela za redovnu nastavu, pohađaće predškolski razred.

Pored javnih, u Beču postoje i privatne škole, pri čemu treba voditi računa da to budu škole sa statusom javne škole, jer se samo onda njihova svedočanstva i priznaju .

Prevremeni prijem

Deca koja u periodu od 1. septembra i 1. marta naredne godine pune šest godina života mogu na zahtev roditelja da se upišu u prvi razred pod uslovom da su zrela za školu i da raspolažu socijalnim kompetencijama, neophodnim za pohađanje nastave.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Školski pribor: Obratite pažnju na velike razlike u cenama

 

Ekonomska škola u Beču koja nudi bosanski, hrvatski i srpski kao drugi strani jezik

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava