Gastarbajteri i radna migracija dobija muzej u Beču

10.09.2014

Povodom obeležavanja 50 godina spotazuma o dolasku gastarbajtera, između Austrije i drugih zemalja, planira se otvaranje muzejske postavke posvećene ljudima koji su došli u Austriju kao gastarbajteri i ostali. Gradske vlasti ovim projektom žele da ukažu na njihovu važnost za istoriju i razvoj Beča.

Magistrat za integracije (MA 17) i Muzej Beča (Wien Museum) pokreću akciju sakupljanja muzejske građe za otvaranje nove postavke posvećene istoriji migracije u Austriji. Ovo je još jedan od događaja kojim grad Beč obeležava pola veka od kad su prvi gastarbajteri došli u Austriju. Ovo se pre svega odnosi na gastarbajtere iz Turske i bivše Jugoslavije, koji su prvi došli u Austriju da rade.

“Svaki Bečlija i svaka Bečlijka imaju sopstvenu biografiju i svaka od njih je deo istorije grada. Migracija je imala odlučujući uticaj na Beč i krajnje je vreme da se to naznači  na odgovarajući način”, objasnila je važnost akcije Sandra Frauenberger (SPÖ), bečka ministarka za integraciju.

Podršku ovom projektu pružili su i partija Zelenih. Njihov gradski poslanik Senol Akkilic kaže: “Ovo je bitna prekretnica u politici grada koja treba da održi kulturu sećanja i stvori zajednički osećaj identiteta gastarbajtera kao Bečlija”.

Sakupljanje muzejske građe

Projekat počinje sakupljanjem odgovarajućih muzejskih eksponata. Uskoro će biti raspisan konkurs za detaljan koncept muzeja i nabavku muzejske građe. Traže se muzejski relevantni objekti i slike o istoriji migracija koji će poslužiti kao svedoci doseljavanja radne migracije. U planu je da ovaj proces traje od jeseni 2014. do sredine 2016. godine.

Srpska zajednica poseduje bogatu arhivu

Zajednica srpskih klubova u Beču ima bogatu arhivu fotografija i ostalih eksponata koji svedoče o vremenu kada su prvi gastarbajteri došli u Beč, pa sve do danas kada njihova treća generacija potomaka živi na ovim prostorima.

Zajednica je još 2009. godine počela da sortira svoju kolekciju u cilju izdavanja monografije povodom 40 godina osnivanja. U izdatoj monografiji je samo deo prikupljene građe, tako da je početkom ove godine odlučeno da se nastavi sa sortiranjem raspoloživog materijala i dokumentacije koji svedoče o višedecenijskom radu srpske zajednice u Beču.

Na nedavno održanom radnom sastanku Zajednice srpskih klubova, njen predsednik Borislav Kapetanović je pozdravio inicijativu Sandre Frauenberger.

“Srpka zajednica će podržati ovaj projekat s obzirom na to da posedujemo bogatu  arhivu i  bićemo značajan partner grada Beča u njegovoj realizaciji”, naglasio je Kapetanović.

 

Reportaža povodom 40 godina Zajednica srpskih klubova u Beču u emisiji Dijaspora Uživo:

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Gastarbajteri: Jubilej-50 godina od dolaska gastarbajtera u Beč

 

Istorija Beča: Istorijski leksikon grada Beča na internetu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava