Istorija Beča: Istorijski leksikon grada Beča na internetu

09.10.2019

Da li ste znatiželjni da saznate mnoge zanimljive pojedinosti o Beču u prošlosti? Onda je “viki-leksikon” istorije grada Beča, “Wien Geschichte Wiki”, pravo mesto za Vas.

Sve one koje zanima istorija Beča i brojni istorisjki događaji, ljudi, ulice ili arhitektonske građevine mogu da saznaju sve što ih zanima na “viki-leksikonu” istorije grada “Wien Geschichte Wiki”.

Internet leksikon iniciran od strane Gradskog i pokrajinskog arhiva Beča (Wiener Stadt- und Landesarchiv) u svrhu što pristupačnijeg informisanja o veoma bogatoj istoriji austrijske metropole. Kao temelj ove stranice služi “Istorijski leksikon grad Beča” koji je dugogodišnjim radom tokom 90-ih sastavio istoričar Felix Czeike.

“Istorijski viki-leksikon”  funkcioniše na principu Vikipedije, što znači da korisnici mogu da pišu i uređuju članke i tako doprinesu njegovom sadržaju i raznovrsnosti. Da bi se izbegle zloupotrebe i dezinformacije, tačnost i kvalitet informacija će biti kontrolisan od strane redakcijskog tima bečkog Arhiva.

Zahvaljujući saradnji sa Bibliotekom Beča u Rathausu, Bečkim muzejem i austrijskoj Medijateci, na viki-leksikonu se nalaze i mnogobrojni linkovi, fotografski i tonski materijali, kao i filmovi.

“Wien Geschichte Wiki” je odlična početna tačka kako za radoznale osobe, tako i za profesionalce i istraživače.

 

Bečke ulice, mesta i njihova imena

Imena ulica ne znače uvek kao što ljudi misle”, kaže Andreas Weigl, iz “Wien-Geschichte-Wiki-Team” i državnog arhiva. Evo nekoliko primera:

Zašto se Meksiko plac u Beču zove tako?
-Meksiko je bio jedina zemlja u kojoj se narod pobunio protiv pripajanja Austrije -Hitlerovoj nemačkoj.

Schwedenplatz!
Schwedenplatz je dobio ime u znak zahvalnosti Švedskoj za pomoć gladnom narodu Austrije posle prvog svetskog rata.

Sechshauserstrasse!
Ulica Sechshauserstrasse je dobila ime po nekadašnjem predgrađu “Sechshaus” koji je 1768. godine imao samo 6 kuća.

Schwarzspanierstrasse!
Stanovništvo je susprotno reformama trebalo ponovo da postane katoličko, zato je  u Beč poslat Orden Schwarzspanier.

 

Digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču

Istraživački projekat Pravoslavni Beč, koji se realizuje u okviru Austrijske akademije nauka, bavi se  proučavanjem biografskih podataka i činjenica  o pravoslavnim Srpkinjama i Srbima u Beču, posebno o značajnim ličnostima političkog, društvenog, privrednog , naučnog i kulturnog života u periodu od 1741. do 1918. godine.

Na onlajn karti Pravoslavni Beč se mogu potražiti podaci o određenoj ličnosti: njena biografija, mesto stanovanja i fotografski materijal vezan za tu ličnost. Moguća je i alternativna navigacija, tj. bez prethodnog fokusiranja na neku određenu ličnost.

Projekat je od velikog značaja za grad Beč između ostalog i zbog toga, jer o životu i boravku čuvenih Srpkinja i Srba u Beču i njihovom istorijskom značaju za grad svedoče samo mali broj spomen ploča u javnom prostoru.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Srpska dijaspora iz Austrije među prvih deset u svetu po slanju novca

Radna migracija u Austriji: Jubilej 50 godina od dolaska gastarbajtera

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava