Gold gondola: Nova atrakcija Zlatibora puštena u rad

21.08.2020

Gold gondola koja će povezati centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, pokrenuće i nove projekte i brojne turističke sadržaje na popularnoj srpskoj planini.

(c) Printscreen You Tube Gold gondola

Gold gondola, nova atrakcija na Zlatiboru i turistički projekat i vredan 13 miliona evra,  posle tri godine izgradnje tri godine puštena je  u probni rad.

Ova panoramska žičara sa početnom stanicom u centru Zlatibora, preko Ribničkog jezera, do vrha Tornik, duga je skoro 9km, ima 55 kabina i moći će da preveze 600 putnika na sat.

Direktorka JP Gold Gondola, Bojana Božanić, na zvaničnom puštanju gondole u probni rad  istakla je da je zlatiborska gondola, inače, najduža žičara na svetu ove vrste. Po njenim rečima posle probnog rada  biće puštena  za sve putnike, što će u mnogome doprineti još veći  razvoj turizma u Zlatiborskom okrugu.

“Do kraja septembra će se ovom Gold Gondola provozati i prvi posetioci. Ovo će biti prava atrakcija, koja će Zlatibor odvesti korak dalje na evropskoj turističkoj mapi – rekla je Božanić.

Kamelj temeljac je postavljen pre 5 godina, a radovi su izvođeni u etapama zbog kompleksnosti projekata. Očekuje se i uređenje čitave trase za turiste, tj. prostora od početne stanice do vrha Tornik.

“Naš cilj je da u naredniih 7 do 10 godina ostvarimo mnogo veći broj noćenja, da to bude do 10 miliona i milion turista. Sigurna sam da ćemo, kako smo krenuli sa brojem investicija na Zlatiboru, to i ostvariti”,  izjavila je Božanić.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović istakao je da je ova investicija od velikog značaja za ceo kraj, te da je uprkos brojnim problemima, ipak ostvarena.

“Tokom realizacije ovog projekta imali smo brojne administrativne probleme, ali uspeli smo da se izborimo sa svim tim. Sada imamo projekat izgrađen iz sredstava koje je izdvojila lokalna samouprava i ponosni smo na to”, izjavio je Stamatović.

Vožnja Gold gondolom će pružiti impresivnih 25 minuta uživanja sa pogledom na pejzaže Zlatibora.

 

 

Svetski rekord u dužini trase pripada Gold gondoli Zlatibor (9 km), a pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je Tianmen Shan Cable Car gondola (7,4 km) koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini. Poznata je i po tome što je na ovom mestu snimljen i kultni film Avatar, nagrađen Oskarom, reditelja Džejmsa Kamerona.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava