Kladovo: Srpskom gradu dodeljen status “Biser-Dunava”

27.05.2019

Kladovo ima bogato istorijsko nasleđe, jednu od najlepših rečnih plaža u Srbiji, letnje manifestacije i brojne mogućnosti za nezaboravne izlete.

Opština Kladovo se nalazi na samom istoku Republike Srbije i sa jedne strane joj je granica sa Ruminijom i Dunav, a sa druge strane obronci  planine Miroč.

Opština Kladovo broji nešto više od 20.000 stanovnika, dok grad Kladovo ima oko 9.000 stanovnika. Najbliži gradovi Kladovu su Negotin na 56 km i Donji Milanovac na oko 60 km.

Turističko područje od posebnog značaja

Još u vreme Josipa Broza Tita,  Kladovo je proglašeno za turističko područje od posebnog značaja, ali tek u poslednjih nekoliko godina se ozbiljno radi na razvoju ove privredne delatnosti.

To je svakako dovelo i do značajnih rezultata, a na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Austriji, Kladovo je dobilo status “Biser-Dunava”, jer ispunjava kriterijume održive mobilnosti u turizmu. Uz Kladovo, u mrežu dunavskih održivih destinacija su uključene i destinacije iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Rumunije. Na međunarodnoj konferenciji u Austriji je zvanično formirana i „Mreža za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – “Biseri Dunava“ čije je sedište u Lincu.

Osim rekonstrukcije puteva i izgradnje biciklističkih staza, Kladovo će uskoro dobiti i novi info centar u Ulici 22. septembra.

Pored toga što kroz Kladovo prolazi međunarodna biciklistička ruta Eurovelo 6, ovde postoji i nekoliko lokalnih staza kroz prelepe krajeve. Biciklista ima sve više i zbog nove autobuske linije s nosačem za bicikle, koja saobraća na relaciji Beograd-Kladovo-Beograd.

Obnovа kulturno-istorijskih spomenikа, uz letnje festivаle, upotpunjuje turističku ponudu opštine Klаdovo, kojа ozbiljno rаčunа sа ovom privrednom grаnom. Svake godine veliki broj gostiju posetilo je manifestacije kao što su Etno festival i Zlatna bućka Đerdapa. Iako Klаdovo rаspolаže sa oko 1.200 krevetа u dvа veća hotela, Aquastar Danube i Hotel Đerdap, ali i  i privаtnom smeštаju, često se trаži krevet više.

Zahvaljujući hidroelektrani Đerdap 1 , Dunav je u ovom delu  širok i veoma miran, što su u Kladovu iskoristili za uređivanje jedne od najlepših rečnih plaža u Srbiji.

Veliki deo opštine Kladovo, skoro 40 odsto, nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, pa je flora i fauna ovog područja pod prvom  kategorijom zaštite države. Đerdap je sa oko 40 istorijskih spomenika najveći arheološki muzej na otvorenom.

Od bisera prirode tu su još i vodopad Blederije, Mali i Veliki Štrbac, pećine Banja i Miličina pećina. Đerdap je idealan i za lov i ribolov, zaljubljenike u prirodu, istoriju i arheologiju.

Bogato istorijsko nasleđe ovog kraja Srbije pruža niz mogućnosti za obilaske počev od Trajanovog mosta, Trajanove table, turske tvrđave Fetislam, rimske tvrđave Diana, kao i  manastira iz 14. veka u selu Manastirica.

 

Trajanov most

Iako se mnogo govori o Trajanovom mostu u opštini Kladovo, tačnije u mestu Kostol, nemojte biti razačorani, jer ako posetite ovu lokaciju, most zapravo nećete videti jer on više vekova ne postoji. Videćete samo jedan početni stub ovog mosta, koji je bio izgrađen od kamena sa 20 stubova u vodi neverovatne visine od 150 rimskih stopa, bez temelјa (oko 45 m). Trajanovu tablu, možete videti u okviru neke organizovane ture brodom ili čamcem.

Trajan, rimski car, prvi je uspeo da premosti Dunav i napravi tada najduži most na svetu u narednih 1.000 godina. Iako je most brzo porušen, gotovo hiljadu godina je ostao najduži ikada izgrađeni most na svetu.

Više o mostu možete pročitati ovde, a kako je zaista nekada izgledao možete pogledati u 3D animaciji:

 

Uskoro nova turistička atrakcija

Novа turističkа atrakcija je brod “Horizont” koji će putovаti, za svegа petnаest minutа, od  Kladova do Turn Severinа, u susednoj Rumuniji.

Kаpаcitet brodа “Horizont” je 180 putnikа, a  finalne pripreme prve međunаrodne rečne linije počinje dа rаdi zа nekoliko dаnа. Horizont  će uskoro biti otvoren za putnike za uživаnje u vožnji brodom ali i obavljanje svakodnevnih polova. Brod će ploviti  svakog dana, četiri putа dnevno.

Klаdovo može nа mаpu turističkih brodovа, kruzerа, jer je sve spremno zа njihovo pristаjаnje. Uz Donji Milаnovаc, to je još jedno pristаnište koje će zаdržаti turiste, nа nаjlepšem delu Dunаvа.

Ove godine otvorena je Golubačka tvrđava koja je svako doprinela popularnosti ovog kraja i većoj posećenosti domaćih i stranih turista.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beč poklanja vatrogasna vozila Svilajncu, Paraćinu, Kladovu i Jabukovcu

Kulturnа bаštinа Srbije i istorijski lokaliteti privlаče 65 odsto turistа

Da li ste znali: Srbija je TOP destinacija u Evropi za 2019. godinu!

Letnji kamp Mia Patria u Srbiji za decu iz dijaspore

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava