Preminuo poznati reditelj Goran Paskaljević

25.09.2020

Jedan od najpoznatijih srpskih reditelja Goran Paskaljević preminuo je u Parizu,  u 74. godini.

Goran Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji.  Iza sebe je ostavio dubok trag u kinematografiji ostvarenjima „Varljivo leto ’68”, „Bure baruta”, „Vreme čuda”, „Tango argentino”, „Tuđa Amerika”, “Čuvar plaže u zimskom periodu”, , “San zimske noći”,  i mnogi drugi.

Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova”.

Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Osim pomenutih, poznata su i njegova ostvarenja: „Legenda o lapotu”, „Sluga”, „Pas koji je voleo vozove”, „Zemaljski dani teku”, „Poseban tretman”, „Kako je Hari postao drvo” i drugi.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada. Iza sebe ima nagradu u Berlinu za najbolji film, nagradu  u Veneciji, prestižno priznanje „Federiko Felini”, specijalnu nagradu žirija u San Sebastijanu, tri Gran prija u Valjadolidu, nagradu „Bernard Viki” u Minhenu, „Sergej Bondarčuk” u Moskvi, tri „Zlatna viteza” u Rusiji, nagradu publike u Kanu, evropskog Oskara, nominaciju za holivudski „Zlatni globus”…

Retrospektivu su mu priređivali njujorški Muzej moderne umetnosti, Britanski filmski institut, Francuska kinoteka u Parizu, Španska kinoteka u Madridu i Barseloni, Austrijski filmski arhiv u Beču.

Film „Tuđa Amerika” je „Njujork tajms” proglasio jednim od najboljih filmova o emigraciji snimljenih u Americi.,

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Bio je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most” za humanizam u svojim delima. Novembra 2007. Goran Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

 

Goran Paskaljević neće biti sahranjen u Francuskoj, gde je živeo poslednjih godina. On će biti kremiran u Parizu, a po njegovoj poslednjoj želji urna će biti položena u Srbiji pored majke u porodičnoj grobnici, javljaju srpski mediji.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava