Velika retrospektiva filmova Gorana Paskaljevića u Beču

04.04.2016

U bečkom bioskopu "Metro kino" publika će imati priliku da vidi 16 ostvarenja Gorana Paskaljevića. Svaki film će do 1. maja biti prikazan u Metro kinu u Beču po dva puta, a režiser će do 7. aprila biti lično prisutan i učestvovati u razgovorima sa publikom.

Filmski arhiv Austrije u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, 2. aprila 2016. započeo je sa prikazivanjem filmova slavnog jugoslovenskog (srpskog) režisera Gorana Paskaljevića, studenta poznate Praške škole i dobitnika brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja. Program je otvorio film “Poseban tretman” a tom prilikom publici su se obratili Helmut Flugl, Duško Dimitrovski, Aleksandar Erdeljanović i autor Goran Paskaljević.
Na reportoaru su filmovi “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Varljivo leto 68”, “Bure baruta”, “San zimske noći”, “Tango argentine” i mnogi drugi.

Duško Dimitrovski, filmski kritičar i jedan od selektora retrospektive, naglasio je da je za pripremu ovog značajnog filmskog događaja u Beču bilo potrebno čak dve godine, i da se dogodio u pravo vreme, u godini kada Goran Paskaljević slavi svoju 40-tu godinu rada.
U publikaciji koju je izdao Austrijski filmski arhiv, Paskaljević je predstavljen kao verovatno najznačajniji i najproduktivniji srpski autor današnjice, koji uz Dušana Makavejeva i Emira Kusturicu svedoči o velikom istorijskom značaju jugoslovenske kinematografije u Evropi.
Njegovi filmovi, kako se navodi u ovoj publikaciji, “već decenijama obasjavaju horizont Balkana, a mnogobrojne nagrade na najznačajnijim festivalima utrle su put Paskaljevićevom opusu u svetskoj kinematografiji”.

Svih 16 filmova koji će biti prikazani u Beču su u originalu sa engleskim titlovima, a razgovori će biti vođeni dvojezično na nemačkom i srpskom jeziku, tako da se pored brojne publike sa prostora bivše Jugoslavije , očekuje i veliki broj strane publike. Razgovore i diskusije vodiće profesor Goran Novaković.
Više detalja o retrospektivi i programu možete pročitati na zvaničnoj internet stranici Filmskog arhiva Austrije.
2016. dijaspora, Beč

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava