Austrija: Počeo filmski festival LET’S CEE

14.04.2018

Filmski festival LET’S CEE ove godine se održava od 13. do 22. aprila 2018. godine. Biće prikazano više od 160 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

LET’S CEE Festival jednom godišnje u Beču okuplja odabrane filmske produkcije iz središnje i istočne Europe uključujući i  Tursku i regiju Kavkaza. Na festival dolaze gosti, redatelji, scenaristi, producenati, glumci i drugi filmski stručnjaci, pa svaku projekciju prate i razgovori s specijalnim gostima iz sveta filma.

“Opasno dobri filmovi” moto je 6. filmskog festivala LET’S CEE tokom kojeg će biti prikazana oko 160 filmova , među kojim su i višestruko nagrađivani, ali i potpuno novi filmovi koji će na festivalu u Beču imati premijerno prikazivanje. Pored igranih, prikazivaće se i dokumentarni filmovi, kao i kratkometražni filmovi.

Bioskopi u kojima će se prikazivati filmovi su  Urania, Actors Studio, Artis, Breitenseer Lichtspiele i  Village Cinema, a dodatni filmski događaji odžaće se i u Brunnenpassag-u.

LET’S CEE Festival se održava u još tri austrijska grada,  a to su Grac, Salzburg i Vilah (od 20. do 22. aprila 2018).

Tema ovogodišnjeg LET’S CEE  festivala je „Ujedinjeni ili razjedinjeni“, kroz koju je će ovogodišnji učesnici prikazati  šire društvene, političke i kulturne krize, ali i lične drame. Predviđene su i dve glavne nagrade, a osim toga, deset finalista biće pozvano da učestvuju u drugoj generaciji LET’S CEE Talent Akademije u Beču.

 Ostvarenja koja dolaze iz Srbije, a deo su festivala su Ederlezi Rising Lazara Bodroža, Povratak Predraga Jakšića i Besa Srđana Karanovića.

I ove godine na festivalu, bit će prikazani brojni hrvatski filmovi: “Sve najbolje”, “Comic Sans”, “Muškarci ne plaču” i mnogi drugi.

Osim najbogatijeg programa dosad, velika novost je i kino virtualne stvarnosti s produkcijama iz celoga sveta.

Ovogodišnje izdanje festivala LET’S CEE donosi i nove rekorde: ne samo da je povećan broj prikazivanja već i broj stranih  gostiju iz sveta filma. 

Osim standardnog programa festivala, održaće se i Dani industrije od 19. do 21. aprila 2018. godine. Prezentacije, okrugli stolovi i još mnogo drugih događaja, biće deo Dana industrije  na kojima će učestvovati  vrhunski austrijski i strani govornici iz sveta filma.

Više informacija o samom festivalu, cenama karata, kao i celokupni filmski program imožete pronaći na sajtu festivala.

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava