Besplatna proteza za zube uskoro?

20.02.2014

Država Austrija planira da uvede besplatnu protezu za zube za decu i omladinu što bi moglo da se dogodi od jula 2015.
Nepravilan položaj zuba i vilice čest je problem kod dece. Mnogi dečaci i devojčice imaju „krive“ zube, ili nepravilan zagrižaj, zbog čega moraju da nose ortodontske aparate, popularnije rečeno proteze. Iako roditelji žele svojoj deci najbolje, zubna proteza u Austriji košta od 300 do neverovatnih 7.000 evra, što im svakako zadaje veliki izdatak.

Inicijativa ministra zdravlja Aloisa Stöger-a, koji je besplatnu protezu spominjao u predizbornoj kampanji, mogla bi imati pozitivan ishod već u 2015 godini. Planirani budžet za besplatne zubne proteze je oko 80 miliona evra i sa tim novcem bi moglo da se godišnje obezbedi proteza za 28.000 dece. Međutim ovaj plan austrijskog ministarstva za zdravlje izazvao je veliku kritiku od strane zubarske komore, jer kako kažu olako se govori o broju dece i sumi novca, a finalna računica još nije poznata. Stoga, ovih 80 miliona evra za njih predstavlja nerealan broj.

Iz ministarstva se moglo čuti da se će se finansirati samo četvrti i peti stepen internacionalne klasifkacije IOTN, što bi obuhvatalo i slučajeve sa nepravilnim zagrižajem i izbačene zube donje ili gornje vilice koji imaju moguće medicinske poslednice. Pogrešan položaj lakše medicinske problematike neće biti uključeni u novi fond za proteze.

Da bi se ostvarilo uvođenje besplatne proteze mora doći do dogovora između glavnih nosilaca socijalnog osiguranja i austrijske Komore zubara.

Zubari savetuju roditeljima da ne čekaju do nove odluke, ukoliko je proteza detetu potrebna, jer ona utiče na prirodni rast i stoga korekcija zuba treba početi u određenom dobu deteta.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava