Aids Hilfe Wien: Nedelja testiranja HIV-a 2013

25.11.2013

Evropska nedelja za testiranje HIV-a održava se Beču u periodu od 22. do 29. novembra 2013. Cilj ove inicijative je da se poveća znanje i svest o ovoj bolesti kao i da se ohrabre ljude da otvoreno govore o važnosti testiranja na HIV i da se smanji procenat kasnog otkrivanja HIV statusa.
U Austriji je skoro svaka druga dijagnoza HIV-a kasna ili prekasna, što često dovodi do zdravstvenih problema i komplikacija jer se i terapija sprovodi u kasnijem stadijumu bolesti. Najopasnije je što su ljudi najčešće prenosioci virusa i to u period kada i ne znaju da su zaraženi.

Rana dijagnoza, kratko posle infekcije, u kombinaciji sa brzom terapijom znači da osobe sa HIV-om imaju skoro isti kvalitet i dužinu života kao i oni bez ove bolesti. Ukoliko je uspešna terapija, koncentracija virusa se smanjuje ispod određene granice (Nachweisgrenze) što znači da se HIV-virus više ne može prenositi na druge.

Sonja Wehsely, bečka ministarka za zdravlje, saopštila je da je brza dijagnoza u slučaju infekcije HIV-virosum pomaže duplo, jer je i rana terapija u više slučajeva uspešnija. Samim tim se smanjuje nesvesno prenošenje bolesti na druge. “Iako postoje uspešne terapije protiv HIV-infekcija, ipak se radi o trajnoj bolesti I zato još uvek važi pravilo da su prezervativi jedina zaštita.”- rekla je Sonja Wehsely.

Savetovanje i testiranje u Beču se sprovodi u Amerlinghaus, Zdrastvenom centeru za muškarce -MEN i Zdrastvenom centaru za žene – FEM Süd u bolnici Kaiser-Franz-Josef-Spital.

Organizacija “Aids Hilfe Wien” (“Bečka pomoć protiv HIV-a”) u okviru nedelje testiranja je takođe povećala svoju besplatnu i anonimnu ponudu izrade testa. Svako se može inficirati HIV-virusom i u skoro 50 odsto slučajeva bolest se prenosi nesvesno. Aids Hilfe Wien savetuje da se osobe koje imaju seks bez prezervativa, često menjanju partnere ili oni koji imaju neku drugu, putem seksa prenosivu bolest, obavezno testiraju na HIV-virus.

Adrese gde se sprovode testiranja HIV-virusa možete ovde pronaći.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava