Hrana za decu: Koliko su zdravi proizvodi koji su namenjeni deci?

31.03.2015

Od pre nekoliko godina na tržištu je u ponudi hrana koja se reklamira kao posebno pogodna za decu. Ona se svrstava u kategoriju „Životne namirnice za decu“. Ali, te namirnice su često previše masne, preslane, sa previše šećera i preskupe i često nemaju ništa zajedničkog sa zdravom ishranom.

Životne namirnice za decu, pravno gledano, ne postoje. Regulisana je samo hrana za bebe, odnosno decu do tri godine starosti. Tu je reč o mlečnim proizvodima za ishranu ili dohranu deteta odnosno proizvodima koji se daju prilikom prelaska na čvrstu hranu. Tu postoje jasni zakonski propisi o sastavu i plasmanu proizvoda, kao što su na primer pakovanje ili reklamna poruka.

Kod životnih namirnica za decu, poznatih pod tim imenom iz reklamnih spotova, je ustvari reč o proizvodima koji su i inače prisutni u prodaji, ali su iz marketinških razloga tako koncipirani da budu atraktivni za decu. Često se na omotu od pakovanja mogu naći likova iz stripova ili crtanih filmova, ili se u nazivu koriste reči „deca“ ili „dečiji“ („Kinder“, „Kids“). Ponekad je uz proizvod zapakovana i neka igračka.

Proizvodi za decu se odlikuju visokim sadržajem šećera i masti, a sadrže i mnoge zasićene masne kiseline i mnogo soli. Cena je često nesrazmerno visoka, a i ambalaže ima previše. Roditelji bi trebalo da kritički porazmisle šta je zaista neophodno i da se zapitaju da li takvim proizvodima zaista čine nešto dobro svojoj deci.

Saveti roditeljima

„Ekstra porcija mleka“ sadrži u najvećem broju slučajeva ustvari „ekstra porciju šećera“. Bolje je da svom detetu date odmah mleko i mlečne proizvode. U tom obliku su svakako korisniji, nego u prerađenom.
Važno je da deca učite kakav je stvarni ukus jagode, a ne da se zadovoljavaju aromom jagode. Kad, recimo, sami pripremate voćni jogurt možete da koristite pravo voće umesto industrijskih aroma i možete dodati samo malo i nimalo šećera. Inače, veštači zaslađivači nisu ovde dobra alternativa, jer se, zahvaljujući njima, deca previše navikavaju na „slatki“ ukus.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava