Beč zahvatio talas gripe, očekuje se još veći broj obolelih

07.02.2019

Ukoliko broj slučajeva obolelih od virusa gripa nastavi sadašnji trend rasta očekuje se još veća epidemija gripa u Beču.

(c) pixaby

Ako ste ovih dana bili kod svog lekara opšte prakse, onda ste sigurno mogli uočiti da su čekaonice punije nego obično. Dolaze ljudi koji kijaju, kašlju i imaju temperaturu. Pouzdan znak da ih je zakačila gripalna infekcija, odnosno prehlada ili i sama gripa.

U Beču je prošle nedelje registrovano 8.400 novih slučajeva gripe. Vrhunac nam tek predstoji. Prošle godine je na vrhuncu epidemije gripe zabeleženo 15.000 oboljenja nedeljno.

 

Kako se manifestuje virus gripe?

Pravi virus gripe koju izazivaju virusi influence prevashodno se javlja u vidu epidemije naročito u hladnijim godišnjim dobima. Za razliku od gripalnih infekcija („kijavice“), često je reč o teškom zdravstvenom stanju. Posle jednog do tri dana zaraze, oboljenje po pravilu počinje temperaturom, drhtavicom, glavoboljom i bolom u zglobovima. Ostali simptomi su bol u grlu, suvi iritirajući kašalj i opšta malaksalost. Nakon iščezavanja ovih znakova bolesti, nelagodnost i umor mogu se zadržati još nedeljama. Komplikacije virusa gripe kao što su upala pluća, oslabljeni rad srca i upala moždane opne mogu se javiti kod svih starosnih dobi, a ponekad mogu čak biti i opasne po život. U posebno ugrožene grupe stanovništva ubrajaju se:

  • Stariji pacijenti i deca
  • Pacijenti sa hroničnim oboljenjima kao što su oboljenja disajnih puteva (npr. bronhijalna astma), oboljenja imunosistema (npr.HIV/AIDS), oboljenja krvi, srca, bubrega i metabolizma (npr. šećerna bolest)
  • Pacijenti pod imunosupresivnom terapijom („kortizon“), odnosno hemoterapijom ili terapijom zračenjem

Kako se grip leči?

U većini slučajeva lečenje se vrši samo simptomatski davanjem lekova koji skidaju temperaturu i umiruju bolove. Postoje lekovi u formi tableta, kao i lekovi u vidu ihalatornog spreja, koji ublažavaju i skraćuju tok bolesti ako se uzmu 48 sati nakon početka bolesti. Antibiotici ne deluju, jer je oboljenje izazvano od strane virusa. Oni se primjenjuju samo u slučaju da je reč o  infekciji koja je  izazvana bakterijama.

Kao preventivu lekari preporučuju vakcinu, a vakcinisati se možete i sada, a cena je 13,90 evra u gradskim centrima za vakcinisanje.

Kako štiti vakcina protiv gripa pročitajte u našem predhodnom tekstu. 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava