Beč: Traže se ideje i projekti za lepši kutak u gradu

09.04.2018

Svi stanovnici Beča mogu izložiti svoje ideje kako bi njihova stambena četvrt bila još lepša i interesantnija. Poseban žiri će tri puta godišnje izabrati najbolje ideje za čiju realizaciju će se odobravati i do 8.000 evra.

Grad Beč i lokalna Agenda 21 sprovode projekat za oživljavanje javnih slobodnih površina u gradu.  Zahvaljujući ovom akcionom programu treba da se stvore nova mesta susretanja koja će animirati ljude da se i sami aktivnije uključe u brojne akcije i na taj način kreativno doprinesu uređenju  okoline u kojoj žive. Cilj je da se brojnim aktivnostima ožive ulice i da se ljudi u neposrednom okruženju više druže jedni sa drugima. Zahvaljujući ovoj inicijativi grad Beč je dobio više desetina zelenih oaza, mesta gde se komšije druže ili dečja igrališta.

„Mnogi stanovnici Beča imaju sasvim konkretne ideje kako bi njihovo neposredno stambeno okruženje moglo da bude bolje i lepše. Nama je potreban taj ogromni kreativni potencijal. Zainteresovani u čitavom gradu mogu da se angažuju i da realizuju svoje ideje na javnim površinama“, kaže Marija Vasilaku, koja je u gradskoj vladi zadužena za planiranje grada.

Do 8.000 evra po projektu

U nemačkom govornom području Beč je grad koji najbrže raste. Pri tom je od sve većeg značaja osmišljeno korišćenje javnih površina, i to kako ulica, tako i trgova.
Za manje akcije mogu se dobiti subvencije do 4.000 evra, a za one veće i inovativnije čak i do 8.000 evra. Tako se u gradu mogu oživeti mnoga mesta koja do sada gotovo i da nisu bila iskorišćena.
Planira se da se, zavisno od veličine pojedinih akcija, realizuje između 30 i 50 projekata. Lokalna Agenda 21 pomaže stručnim savetima i finansiranjem operativnih izdataka kako bi se pribavile potrebne dozvole.

Konkurisati možete, ako Vaše aktivnosti:

  • Otvaraju nove mogućnosti za zajedničko korišćenje slobodnog prostora sa drugim ljudima
  • Motivišu druge stanovnike četvrti da se angažuju
  • Unapređuju suživot u stambenoj četvrti
  • Obiluju idejama i kreativnošću
  • Nisu orijentisane na profit
  • Mogu da se realizuju u predviđenom vremenu

… onda  se pridružite i konkurišite za sredstva za Vaše projekat.

Rok za prijavu i podnošenje projekata  je 15. april 2018. 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava