Iz bečkih česmi teče izvorska voda sa Alpa

22.03.2021

Grad Beč je jedan od retkih gradova gde pijaća voda visokog kvaliteta, u neograničenim količinama, teče iz javnih česmi.

Stanovnici glavnog grada Austrije su posebno ponosni na svoje česme sa pijaćom vodom.  Na njima Bečlije, ali i svi njihovi gosti, mogu da se osveže pijući vodu koja dolazi iz planinskih izvora u široj okolini Beča, i koju hvale čak i u turističkim vodičima.

U Beču ima preko 980 javnih česmi iz kojih u periodu od marta do septembra teče poznata bečka izvorska voda. Sve česme su očišćene i uređene i gde god vidite gradsku česmu u Beču možete utoliti žeđ sa „najboljom vodom za piće na svetu“.

Svake godine za početak aktiviranja bečkih česmi određen  je 22. mart, koji su Ujedinjene nacije proglasile “Danom vode”. Tada počinju da se puštaju u rad 55 monumentalnih zdenaca odnosno zdenaca pod zaštitom države, kao i preko 980 javnih česmi grada Beča.

Danas je  u pogon puštena prva fontana na Schwarzenbergplatzu koja je ispunjen sa 520.000 litara izvorske vode. Uskoro će se u rad pustiti i ostale gradske fontane, a početkom aprila u rad će biti puštene javne česme u parkovima. U narednim nedeljama  Beč će dobiti i 25 dodatnih mobilnih česmi koje će biti raspoređene na različitim lokacijama u gradu. Mobilne javne slavine su deo inicijative za rashlađivanje u gradu u toku leta, a građani su glasali da se one zovu „Brunnhilde“.

Za razliku od drugih milionskih gradova, gde obavezno morate kupovati pijaću vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom visokog kvaliteta koja u neograničenim količinama teče iz javnih česmi.

(c) Stadt Wien

Leti se na posebno prometnim mestima postavljaju i mobilne česme sa pijaćom vodom. Neke od mogućih lokacija Heldenplatz, Stadtpark, Graben, Rathausplatz, Praterstern, Resselpark, Prater-Hauptallee i Donauinsel kod školskog broda. Sa mobilnih „izvora“ će svi građani do kraja septembra moći besplatno da piju gradsku voda.

Grad Beč investira godišnje 50 miliona evra u održavanje i saniranje vodovodne mreže i 15 miliona evra u održivo gazdovanje šumskim područjima iz čijih izvora potiče bečka voda za piće.

Po rezultatima anketa, 4 miliona Austrijanaca pije gradsku vodu, i to u proseku više od 1,5 litra vode dnevno, što ukupno iznosi 6,6 miliona litra vode dnevno. 90 % njih je prezadovoljno kvalitetom. Za razliku od muškaraca koji češće konzumiraju mineralnu vodu, oko dve trećine Austrijanki pije vodu sa česme.

Sve česme se mogu naći na digitalnoj karti grada Beča

Ima ih u raznim oblicima: onako, kako su izgledale pre pedesetak i više godina, u modernom dizajnu izrađene od nerđajućeg čelika, ili pak napravljene od prirodnog kamena. A ima ih svuda, u neposrednoj blizini mesta stanovanja, blizu radnog mesta ili u trgovačkim ulicama. Digitalni plan grada omogućava da se u svakom trenutku pronađe najbliža česma sa pijaćom vodom u Beču.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava