Beograd i Beč: Izložba „Primenjena nostalgija“ u Beču

Autor: dijaspora.tv -
19. nov 2018 u 23:30

"Primenjena nostalgija“ naziv je izložbe koja je prikazana u Beču i na kojoj su prikazane fotografije koje najbolje ilustruju sve ono što približava Beograd i Beč.

Preuzmi video

Publika u Beču je  imala priliku da do 19. do 26. novembra 2018. godine pogleda izložbu fotografija „Primenjena nostalgija“ koja je deo projekta i serije zajedničkih izložbi fotografija, dva odabrana eminentna fotografa, jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće Evropskoj uniji.

Projekat sprovodi Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije, a izložba u Beču je realizovana u saradnji sa kabinetom Saveznog kancelara Republike Austrije,  Ministаrstvom zа evropskа pitаnjа, integrаciju i spoljne poslove Republike Austrije, Predsedništvom Austrije u EU, Austrijskim kulturnim forumom i Ambasadom Republike Srbije u Austriji.

Osnovni cilj projekta je unapređenje kulturne saradnje, promocija zemlje koja predsedava EU, promocija Srbije članicama EU i širenje evropskih ideja i vrednosti među građanima Srbije, akcentovanjem kulture i kulturnih vrednosti i različitosti evropskih naroda, a time i značaja integracije Srbije u EU.

Ideja projekta Ministarstva za evropske integracije je da autor iz Srbije poseti glavni grad zemlje koja predsedava EU, u ovom slučaju u Beču  i tokom boravka u tom gradu fotografiše mesta, događaje, scene i stanovnike koji ga asociraju na Beograd. Sa druge strane, fotograf iz te zemlje boravi u Beogradu i ima zadatak da fotografijama prenese sve čari srpske prestonice.

Izložba „Beograd-Beč“ je 15. po redu u okviru projekta „Primenjena nostalgija“, a izložbu u Beču je otvorila Tamara Delić,  pomoćnik ministra za EU integracije republike Srbije, i načelnica Odeljenja za organizaciju događaja u Ministarstvu inostranih poslova Austrije, Ulla Krauss-Nussbaumer.

Autori izložbe su eminentni fotografi Magdalena Miljkov iz Srbije i Christopher Mavrič iz Austrije.

Otvаrаnje istovetne izložbe u Srbiji plаnirаno je zа 17. decembаr u Jugoslovenskoj kinoteci.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava