Besplatni sistematski pregledi za sve

24.04.2013

Cilj ovih pretraga je otkrivanje oboljenja u ranoj fazi
Preventivni sistematski zdravstveni pregled je besplatna usluga austrijskog zdravstvenog osiguranja namenjena svim osobama starijim od 18 godina. Cilj ovih pretraga je otkrivanje oboljenja u ranoj fazi. Ovaj pregled ne samo da mogu da obave osiguranici i njihovi članovi porodice, već sve osobe koje imaju prebivalište u Austriji.
Prednosti ovog jednostavnog i nekomplikovanog zdravstvenog pregleda su višestruki.Umesto da se ide od jednog do drugog specijaliste, ovaj pregled nudi mogućnost da se sve obavi u jednom mahu. Sa lekarom se razgovara o trenutnom zdravstvenom stanju, meri se krvni pritisak kao i težina i visina, a proverava se i uho –grlo i nos, radi se analiza krvi, mokraće, snimanje pluća, testiranje na oboljenja kardiovaskularnog sistema, kao i provera eventualnih promena na koži.
Novo u ovom programu je takođe i proširenje na testiranje na preventivnu proveru na rak debelog creva za muškarce starije od 50 godina. Uz test na okultno krvarenje (hemokult test) kao novo istraživanje radi se i koloskopija. Kod osoba starijih od 65 godina obraća se pažnja na slušni aparat kao i sposobnosti vida. Dalja novina je uvođenje i provera oboljenja desni.
Zainteresovani mogu da se podvrgnu preventivnom sistematskom pregledu kod svakog kućnog lekara kao i direktno u četiri Zdravstvena centra Bečke zdravstvene kase (WGKK).
O tome koji lekari nude ovaj pregled na račun zdravstvene kase informacije se mogu dobiti na internet strani Lekarske komore Beča (www.aekwien.at) ili preko besplatne telefonske linije 0800 501 522.
Dodatne informacija:
www.wgkk.at

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava