Mobilpass i zamena starih bojlera/termi u bečkim domaćinstvima

11.12.2013

U bečkim domaćinstvima se još uvek koristi oko 16.500 malih protočnih bojlera na gas koji mogu prouzrokovati teške nesreće. Akcija za zamenu bojlera, sa finansijskom podrškom, traje do kraja ove godine.

Stari protočni bojleri su od velike opasnosti jer nisu priključeni na kamin što znači da se, ukoliko nema dovoljno cirkulacije vazduha, u stanu nagomilava ugljen monoksid, a samim tim dolazi do teških trovanja, pa i do smrti.

Iz tog razloga, Wien Energie već duže vreme organizuje akciju zamene starih bojlera za nove.

Za vlasnike Mobilpass-a postoji mogućnost novčane podrške za zamenu, do maksimalnih 700 evra.

Za ostala domaćinstva postoji drugi model podrške, a to je  takozvani “Social Contracting”. Wien Energie daje novčanu nadoknadu (“Abschiedsbonus”) u iznosu od 40 evra,  a 35 evra popusta možete dobiti od firmi koji proizvode moderne bojlere.

Svi oni koji ne mogu finansirati zamenu, pruža im se mogućnost da plaćaju na kvartalne rate i to bez kamate u roku od 3 godine. Nakon uplate poslednje rate, konsumenti dobijaju vaučer za energiju (Energiegutschein) u vrednosti od 100 evra sa kojom mogu platiti deo računa za struju i gas.

Više informacija možete dobiti putem broja telefona 01/40128-6100

 

Šta je Mobilpass?

Mobilpass je podrška od strane grada Beča za socijalno ugrožene građane. Zahtev se može podneti u Magistratu grada Beča za socijalno i zdravstveno pravo – MA 40.

Pravo na Mobilpass imaju sve Bečlije koji ispunjavaju sledeće uslove:

– Oni koji primaju već jednu od sledećih finansijskih podrški: Mindestpension, Mindestsicherung-Taschengeldes, Mindestfreibetrag, Mindestsicherung, Dauerleistung ili Mindestsicherung – Mietbeihilfe für PensionsbezieherInnen der MA 40.
-Oni koji imaju austrijsko/EU/EWR državljanstvo, stalnu boravišnu vizu ili status azilanta i  glavno mesto boravka i stanovanja u Beču

Mobilpass se uglavnom izdaje na određeni vremenski period i to penzionerima uglavnom na 5 godina, a osobama koji primaju još neku finansijku podršku, na 6 meseci.
Više o ovoj mogućnosti možete pročitati na zvaničnoj internet stranici grada Beča- Mobilpass.

Inače, već duži period traje rasprava o tome u čijoj je nadležnosti održavanje termi u izdatim stanovima, a o njoj se čak dva puta izjašnjavao i Vrhovni sud. Međutim, to do sada nije dovelo do napretka u ovom slučaju.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava