Zabrana pušenja: Lokali u Beču krše zakon

06.12.2013

Rezultati novog istraživanja pokazuje da blizu 99% svih lokala u Beču krše zakon o zabrani pušenja. U 300 lokala samo je jedan u potpunosti ispunio sve norme za zaštitu nepušača i zaposlenih.

U većini slučajeva, to jest 62% lokala u Beču ne poštuje odvajanje prostora u pušačku i nepušačku zonu. Najveći problem su uvek otvorena vrata koja bi inače trebala da dele ova dva prostora. Peter Tappler, inicijator istraživanja i ekspert za štetne materije u zatvorenim prostorijama, kaže da se često može videti da su vrata namerno otvorena ili su automatska vrata čak isključena.

9% ispitanih lokala uopšte nije građevinski podelilo svoje prostorije a svaki treći lokal ima veću prostoriju za pušače, što je takođe kršenje zakona jer treba biti obrnuto – veća zona za nepušače. Put do toaleta takođe ne sme voditi kroz pušačku zonu što je ispoštovano samo u svakom drugom lokalu.

Diskusija o zakonu o zabrani pušenja na javnom mestu u Austriji i dalje traje i veoma je burna kada se uzme u obzir da su pušači čak 34 % austrijanaca što je 5% iznad proseka u Evropskoj Uniji. Austrija ima i najveći procenat na svetu mladih koji puše cigarete. Iz Brisela sve češće dolaze nove norme za izgled pakovanja cigareta sa cijem da se smanji aktraktivnost pušenja.

Inicijatori istraživanja „IBO-Innenraumanalytik“ i organizacije „Lekari za zdravu okolinu“ (ÄrztInnen für eine gesunde Umwelt“)

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava