KUD Stevan Mokranjac: Ljubav i sloga punih 20 godina

12.03.2018

Povodom međunarodnog Dana žena, KUD Stevan Mokranjac iz Beča organizovao je priredbu za majke u prostorijama kluba. To je samo jedna od brojnih manifestacija, sa kojima će ovo društvo obeležiti jubilej- 20 godina uspešnog rada.

Kulturno umetničko društvo” Stevan Mokranjac” iz Beča organizovalo je proslavu Dana žena koja je bila posvećena majkama. Kao i proteklih godina ovo je prilika da mališani obraduju svoje mame recitacijom na maternjem jeziku i naravno da poklone cvet.

Mališani iz dečijih uzrasta foklorne sekcije priredili su majkama lep program, koji je poneke dirnuo i do suza.
Zorica Mladenović, koja je u klubu  zadužena za dramsku i kulturnu sekciju,  vežbala je  sa decom pesme posvećene majkama, koje su mališani recitovali pred punom prostorijom ponosnih majki. Svaka pesma je izazvala oduševljenje, a na kraju programa svako dete je svojoj majci uručilo ružu.

Ova, kao i sve ostale manifestacije koje organizuje KUD Stevan Mokranjac iz Beča imaju za cilj negovanje srpskog jezika i kulture, tako da je bilo lepo čuti da deca recituju na srpskom jeziku.

Četvrostruki prvak Evrope u folkloru

KUD „Stevan Mokranjac“, na čelu sa upravom kluba i umetničkim rukovodiocem Miloradom Runjom , neguje kvalitetnu igra pod stručnim vodstvom, profesionalni rad, upornost i pre svega ljubav prema srpskom folkloru. Sve ovo i još mnogo toga, dovelo  je ovo bečko društvo na tron četvrostrukog prvaka Evrope.

Repertoar društva obuhvata više 20 koreografija kako izvornih tako i visokostilizovanih koreografija. Izuzetno su ponosni na fundus narodnih nošnji koji sadrži kompletne kostime za igre iz preko 20 različitih krajeva Srbije, što originalnih primeraka starih više od 100 godina, tako i verne rekonstrukcije. Društvo iza sebe ima veliki broj nastupa u Austriji, Srbiji, Ukrajini, Nemačkoj, Americi, Švajcarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Francuskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini. Dobitnici su velikog broja priznanja i nagrada od kojih su 4 zlatne, 2 srebrne i 2 bronzane plakete osvojene na Evropskim smotrama Srpskog folklora dijaspore.

„Mokranjac“ koga krasi dobra igra, ljubav i druženje i čije se ime svuda spominje sa ponosom i poštovanjem jedno je od najuspešnijih društava u Evropi, i celom svetu.
Kulturno umetničko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Beča osnovano je 1998. godine i ima za cilj da neguje kulturnu baštinu svog naroda i očuvanju nacionalnog identiteta. Dugi niz godina rukovodioci i članovi društva nastoje da kroz raznovrsne projekte prezentuje srpsku kulturu.

 

KUD „Stevan Mokranjac“ broji više od 200 članova različitog uzrasta. Rad se odvija u okviru ansambla narodnih igara i pesama, pevačke grupe, narodnog orkestra i dramske sekcije.

Ove godine “Mokranjac” obeležava jubilej 20 godina postojanja i uspešnog rada i obeležiće ih brojnim manifestacijama i nastupima. Jedan od njih biće i veliki solistički koncert na jesen.

Odnedavno postoji i aplikacija za mobilne telefone Stevan Mokranjac, preko koje se može pratiti rad društva  i ona je dodatak  novoj internet prezentaciji, Fejsbuk stranici i Ju tjub kanalu. KUD “Stevan Mokranjac” je prvo društvo u dijaspori sa  aplikacijom za mobilne telefone i prisustvom na svim socijalnim mrežama.

Trenutno, rad u društvu je fokusiran na austrijsku Smotru kulturnog stvaralaštva koja će se ove godine održati 21. aprila u Salfeldenu i Evropsku smotru koja će se održati  19. maja u Banjaluci.

Jedna od sledećih manifestacija koju organizuje  KUD Stevan Mokranjac je ” Dani srpske kulture”, 16. maja 2018.  u  Malom  Prateru. Svi ste, naravno, dobrodošli!

Ansambli narodnih igara i pesama “Stevan Mokranjac” su raspoređeni u više starosnih grupa:
– Škola folklora za decu uzrasta od 5 do 7 godina
– Dečiji ansambl za decu uzrasta od 7 do 12 godina
– Srednji ansambl za omladinu uzrasta od 12 do 16 godina
– Izvođački ansambl za omladinu uzrasta od 16 godina i naviše
– Veteranski ansambl za članove od 35-te godine i naviše
– Relaks grupa za početnike za članove od 20-te godine i naviše

Više informacija o društvu na zvaničnoj internet stranici KUD Stevan Mokranjac.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava