U Beču održana 21. Evropska smotra srpskog folklora

18.05.2016

Proteklog vikenda je Beč bio centar srpske dijaspore ne samo Evrope, već celog sveta. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu održana je 14. i 15. maja u Beču, u kongresnom centru Piramida, a tom prilikom predstavila su se 55 folklorna ansambla iz cele Evrope, što je najveći broj učesnika do sada.

Beč je , kako je već poznato, 14. i 15. maja bio mesto održavanja ovogodišnje Evropske smotre srpskog folklora Srba iz dijaspore i regiona, a u kongresnom centru Piramida, učestvovao je rekordan broj društava i više od 2.500 učesnika iz Austrije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Mađarske, Italije Slovenije, Republike Srpske i Hrvatske.

Domaćini ovogodišnje Smotre bili su trostruki evropski prvaci, kulturno-umetničko društvo “Stevan Mokranjac” iz Beča, zajedno sa Savezom Srba u Austriji.
Smotru srpskog folklora u Beču je zvanično otvorio predsednik Saveta Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, Mićo Ćetković , i tom prilikom poželeo puno uspeha svim folklornim ansamblima.

Stručni žiri, koji je pratio nastupe 55 ansambla i odlučio o pobednicima, sačinjavali su etnomuzikolog prof. dr Mirjana Zakić, predsednica žirija, etnolog Damir Šipovac, etnomuzikolog prof. dr Selena Rakočević, etno-muzikolog Gordana Roganović i koreograf Ljubomir Vujičin.

Titula odlazi u Roršah

Kulturno-umetničko društvo “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha (Švajcarska) pobednik je ovogodišnje smotre srpskog folklora jer je osvojio najveći broj bodova (99,57) i time postali prvaci Evrope i dobitnici prve zlatne plakete. Pobednička koreografija nosi naziv „Pođe dude na vodu – Kosovsko Pomoravlje“. „Zlatni vukovi“ su osvojili i specijalne nagrade za najuigraniji ansambl i najoriginalniji kostim.

 

Prvih deset mesta i zlatne plakete osvojili su i domaćini KUD “Stevan Mokranjac“, SKK “Nova Generacija” iz Šorna, FMD “Izvor” iz Sent Galena, KUD “Mladost” iz Temišvara, KUD “Izvor” (Novi Izenburg), SKD “Sloga” iz Manhajma, SKUD “Branko Radičević”, KUD “Borac” iz Solingena i SNSK “Sloga” iz Štutgarta. Ostala društva su, u zavisnosti od osvojenih poena, osvojili srebrne i bronzane plakete, kao i specijalne nagrade i priznanja.

 

Po prvi put, od kada se ova manifestacija održava , dodeljena je i specijalna nagrada žirija za očuvanje i unapređenje srpske tradicije koju je osvojio Milorad Runjo koreograf KUD „ Stevan Mokranjac“.
Predsednik Saveza Srba u Austriji , Zoran Aleksić, izrazio je svoje zadovoljstvo uspehom manifestacije sledećim rečima:
„Posle tri šampionske titule koju je ispred naše organizacije osvojio KUD „Stevan Mokranjac“, nismo mogli da zamislimo bolji način da im se odužimo, nego da ih, zajedno za Zajednicom, podržimo da budu organizatori ove najmasovnije manifestacije u dijaspori, na kojoj su toliko puta pobedili. Mi im od srca, zajedno sa evropskim kolegama, čestitamo na izvrsnoj organizaciji i postignutom uspehu. S obzirom na to da je prelazni pehar „Čiča“ otputovao u Švajcarsku sa pobednikom, siguran sam da će članovi Saveza, iduće godine, da ga vrate ponovo kući, u Austriju.“

 

Prelaznu skulpturu, koju sponzoriše dnevni list “Vesti”, trostruki prvaci -društvo „Stevan Mokranjac“, simbolično su vratili direktoru kompanije Nidda Verlag, izdavača “Vesti”, Aleksandru Vidakoviću, koja je u nedelju uručena pobednicima “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha.
Sledeća godine, Evropska smotra srpskog folklora održaće se u Sloveniji, tačnije u Portorožu.

KUD “Stevan Mokranjac” odličan domaćin

KUD “Stevan Mokranjac” je spremno dočekao brojne učesnike i bio odličan domaćin.
Organizacioni odbor i članovi kluba su mesecima vredno radili na organizaciji, a više od stotinu aktivista dočekali su i ugostili veliki broj učesnika ovogodišnje Smotre. Ovih dana sumiraju utiske, dobijaju komplimente i čestitke od svih učesnika.
Velika žurka za sve učesnike, organizovana je veče pre početka Smotre uz zajedničku pesmu i igru više hiljada mladih ljudi iz čitave Evrope.
Pored takmičarskog programa, priređena je i bogata gastronomska ponuda koja se sastojala od domaćih specijaliteta pa sve do vola na ražnju, ali i specijaliteta kao što je svadbarski kupus. Tu su bili i štandovi na kojima su mogla da se kupe osveženja i suveniri, kao i štandovi sa tradicionalnim narodnim rukotvorinama.

Na Smotri je jedino nedostajalo učešće folklornih društava iz Beča, od kojih je, uz KUD Stevan Mokranjac, samo KUD Jedinstvo uzelo učešće na Smotri.

Smotra je jedna veličanstvena manifestacija, i dostojna je svakog divljenja i poštovanja. Osim takmičarskog karaktera ova Smotra ima svoj najvažniji moto „Ne moramo pobediti, dolazimo da se družimo“!
Organizatori su zaista potrudili da svim učesnicima Smotra ostane u lepom sećanju s obzirom na to da se Evropska smotra srpskog folklora nakon deset godina ponovo održava u Beču.

 

Pokrovitelji

Glavni pokrovitelji ovogodišnje Smotre bila su Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu – Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Kulturna komisija Favoriten (grad Beč). Poslanik u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović (FPÖ) uručio je organizatorima ček u iznosu od 2. 000 evra kao finansijsku podršku za organizaciju ovako velikog kulturno-umetničkog događaja kao što je Smotra srpskog folklora u Beču.

2016., dijaspora, Beč

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava