Kunst Haus: Kuća umetnosti u Beču slavi 25-godišnji jubilej

06.04.2016

Kunst Haus ili „Kuća umetnosti“ u Beču, jedna od najprepoznatljivijih građevina u Beču slavi 25 godina postojanja.

Kunst Haus-„Kuća umetnosti“ nastala je tako što je čuveni bečki slikar Fridensrajh Hundertvaserkupio nekadašnju fabriku nameštaja koju je u potpunosti rekonstruisao. Danas odiše nepravilnim elementima od stakla, metala, cigala, drveta i keramike u raznim bojama i prava je atrakcija za turiste.

Šarene površine, nepravilni oblici obrasli u zelenilo samo su deo onoga po čemu je „Kuća umetnosti“ u Beču prepoznatljiva.

Čuveni bečki slikar Fridensrajh Hundertvaser (1928-2000) ovakvim stilom nije samo bečkoj arhitekturi dao nove impulse, nego je uspeo da stvori i specifični izložbeni prostor koji pored njegove stalne izložbe,  prikazuju i aktuelna dostignuća savremene umetnosti.
Fasada zgrade Kunst Haus  liči na šahovsku tablu, neravnih linija polja, svaki prozor je jedinstven, a nekima od njih je drveće, takozvani podstanari. Krov zgrade takođe krasi drveće.
Kunst Haus i muzej Hundertvaser je za kratko vreme postao jedna od glavnih bečkih atrakcija.
„Kuća umetnosti“ otvorena je 1991. godine i u njoj se na dva sprata može videti stalna Hundertvaserova postavka, dok se na preostala dva smenjuju izložbe savremenih umetnika.
U proteklih 25 godina je održano 90 međunarodnih izložbi koje je posetilo preko 3,5 miliona posetilaca, samo u 2015. godini je prodato 148.000 ulaznica, od čega je oko 16.000 bilo dece i mladih.

Povodom 25- godišnjeg jubileja Kunst Haus – „Kuća umetnosti“ je za  posetioce pripremila bogat program, a muzej je izdao i novu publikaciju o Hundertvaseru, četvorodelno foto-izdanje o umetniku, novu godišnju porodičnu ulaznicu za muzej i uveo takozvanu „porodičnu subotu“.
Više informacija pročitajte na zvaničnoj internet straniciKunst Haus

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava