Uhapšeni počinioci: Prodavali falsifikovane diplome o znanju nemačkog

12.04.2018

Bečkoj policiji pošlo je za rukom da otkrije mahinacije velikog obima sa lažnim diplomama o znanju nemačkog jezika koje su potrebne strancima izvan Evropske unije kad žele da dobiju boravišnu dozvolu u Austriji. Podneto je oko 8.000 prijava.

Državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije moraju već prilikom podnošenja zahteva za vizu da dokažu da poseduju znanje nemačkog jezika na nivou A1. Ali i oni koji su u Austriji duže od 5 godina i žele da dobiju „neograničenu vizu“ moraju takođe da dokažu da vladaju nemačkim jezikom, i to na nivou B1. Ispiti se mogu polagati u nekoj od brojnih certificiranih škola stranih jezika. Ali ima i „crnih ovaca“ koji certifikate o znanju jezika izdaju za novac, bez provere znanja jezika. Policija je na tragu takvim mahinacijama od 2015. godine.

Do sada je podneto oko 8.000 prijava. Policija je uspela da identifikuje 25 glavnih počinilaca, oko 3.000 lica koja su dala novac za takve potvrde, kao i 10 grupa počinilaca koje su delovale pretežno u Austriji, ali i u Bosni i Hercegovini i Nemačkoj. Time je, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Kikl, spuštena rampa falsifikovanju diploma o znanju nemačkog jezika.

Među počiniocima su vlasnici jezičkih škola koje nisu imale dozvolu za rad, ispitivači koji su za novac zatvarali oba oka i uha, jedan advokat, falsifikatori diploma kao i posrednici  u takvim ilegalnim radnjama. Ljudi sa slabim ili gotovo nikakvim znanjem nemačkog jezika su morali da plate i do 2.700 evra za falsifikovanu diplomu ili diplomu u kojoj je stajalo da dato lice zna nemački, iako to nije odgovaralo istini. Neki od certifikata su bile jevtine kopije, dok su drugi bili tako dobro napravljeni, da su bili bolji i od originala. Ukupno je zaplenjeno preko 500 totalnih falsifikata.

Uhapšene 33 osobe

Uhapšene su do sada 33 osobe, od kojih su neke već i osuđene. Poslednje hapšenje je usledilo u prvoj polovini marta 2018. u okolini Beča gde je jedna Austrijanka otvorila školu jezika bez odgovarajuće dozvole. Ona je, prema dosadašnjim saznanjima, zaradila 300.000 evra za oko 5 godina i nalazi se sada u istražnom zatvoru.

Sudski postupci protiv lica koja su platila za diplomu su u većini slučajeva okončani tako što su oni platili novčanu kaznu. Ta lica su, prema podacima policije, pretežno sa srpskohrvatskog jezičkog područja i iz Albanije.

A pošto je život u Austriji povezan i sa socijalnim davanjima, protiv osoba koje su kupovale diplome vodi se i istražni postupak zbog prevare u socijalnoj oblasti, zato što su, recimo, dobijali dečiji dodatak ili se lečili, a nisu imali pravo na to.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava