Novogodišnji doček u Beču: 12 sati zabave za sve uzraste i ukuse

28.12.2017

I ove godine Beč se odlično pripremio za doček Nove godine na gradskim ulicama i trgovima. Desetine hiljada turista iz celog sveta zajedno s Bečlijama slaviće 31. decembra već od popodnevnih sati na brojnim lokacijama u centru grada uz različite vrste muzike, ali će valcer, slavni bečki ples, naravno (skoro) svuda biti prisutan.

Kako bi se dočekala Nova godina na način koji dolikuje austrijskoj prestonici i ove godine se doček u Beču organizuje sa mnoštvo zanimljivih programa u čast ispraćaja stare i dočeka nove 2018. godine.

Bečka “Novogodišnja staza” (Silvesterpfad) je naziv za jednu od najvećih novogodišnjih žurki u Evropi kojoj svake godine pored Bečlija prisustvuje i veliki broj turista iz celog sveta. Zabave se održavaju na više od 10  lokacija  u gradu gde posetioci mogu odlično da se provedu uz bogat muzički i program za sve usraste i ukuse.

Veliki novogodišnji doček u Beču počinje već u 14:00 časova. Za ponoć je planiran tradicionalni veliki vatromet kojim se na spektakularan način pozdravlja Nova 2018. godina. Uz muziku i zabavu podrazumeva se i bogata kulinarska ponuda uz nezaobilazni novogodišnji punč i kuvano vino.

Osim na Grabenu u centru Beču gde se okuplja najveći broj posetilaca, Nova godina se dočekuje i ispred Gradske većnice na Rathaus Platz-u, u Prateru i na  još nekoliko lokacija.

Rathausplatz – Parada hitova i veliki vatromet

Na platou ispred Gradske većnice već od 14:00 časova započinje veliki proslava. Publiku zabavljaju bendovi Ballroom Rockers, Fräuleinwunder, Insieme, FreeMenSingers i DJ Radio iz Beča Johannes Willrader koji sviraju i puštaju najveće hitove iz poslednjih pet decenija. Svake godine vrhunac novogodišnje noći predstavlja ponoćni vatromet na Universitätsringu kod Rathaus-a. Prisutni će po već ustaljenoj tradiciji u 2018. godinu ući plešući uz zvuke valcera, a na trgu se slavlja nastavlja do 2 sata iza ponoći.  

Prvog dana u 2018. (1. januara) na trgu ispred Rathaus-a program traje od 10:00 do 17:00 časova.  U 11:15 sati počinje prenos tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta Bečkih filharmoničara čijim orkestrom diriguje Rikardo Muti. Od 14:00 časova se ponovo prikazuje snimak koncerta.

Freyung –   dečja novogodišnja zabava “okidoki”

Za najmlađe Bečlije na Freyungu pripremljen je novogodišnja zabava  u vidu popularnog  „okidoki“-šoua. On će  trajati od 14:00 do 18:00  časova, a od 19:00 časova do posle ponoći na ovom trgu posetioci mogu uživati u šlagerima i austro-pop muzici  s grupama Atemlos i Die3.

 

Am Hof – Soul, R&B i  Funk

Na ovoj lokaciji do 02:00  posle ponoći  možete se zabavljati uz  ritmove The New Commitments, HPRC, Gisele Jackson & Club 54, Bad Powells i raznih dj-eva.

Graben – Najveća bečka balska sala pod otvorenim nebom

Graben se pod sjajnim uličnim lusterima od 14: 00 časova pretvara u prelepu balsku salu pod otvorenim nebom gde imate priliku da plešete valcer do 2 ujutru. Posle podne se nude besplatni kursevi valcera koje održavaju profesionalci.

 

Stephansplatz – Walzer i Big Bands

I na glavnom bečkom trgu ispred Štefanove crkve od 14:00 časova možete zaplesati zajedno sa učenicima bečkih plesnih škola. Od 16:30 časova sledi Live-prenos novodišnje mise iz crkve . Sledi “Best of” valcera i opereta uz podršku Originalnog bečkog salonskog ansambla, a zatim na scenu izlazi Orkestar  Bernda Fröhlicha koji će podetioce uvesti u Novu 2018.-tu i  pratiti ih sve do 02:00  ujutru.

Kärntner Straße i Neuer Markt – Hit-Mix & Party- & Clubsounds

Na ovim lokacijama od  14:00  do  02:00  sata posle ponoći Digital DJs prave odličnu aumosferu puštajući najveće hitove poslednjih decenija i greju goste vrelim Party- i Club-ritmovima.

 

Herbert von Karajan-Platz/Bečka državna opera – Live-prenos operete “Die Fledermaus”

Za ljubitelje klasične muzike dobru uvertiru za proslavu Nove godine nudi direktan prenos operete “Šišmiš” od Johana Strausa od 19:00 časova na LED-video zidu Bečke državne opere. Pre i posle prenosa (od 14:00 do 00:15 časova) na ovom velikom ekranu može se uživati u  najlepšim scenama iz raznih opera i baleta.

Ako vreme dozvoli, prvog januara “na video zidu Opere” možete da gledate direktan prenos “Novogodišnjeg koncerta” (od 11:15 sati ). Posle toga se do 19:00 sati ponovo prikazuju najlepše scene iz baleta i opera, a u 19:00 časova počinje opereta “Fledermaus”. Emitovanje se završava u 22:30 časova.

 

Prater / Trg ispod velikog ringišpila – LET’S PARTY TOGETHER sa muzičkim vatrometom

Na Prateru će se dolazak nove godine slaviti uz odličan muzički program i 10-minutni vatromet koji će se odvijati u ritmu muzike DJ Simon-a koji od 20:00 časova počinje da pušta muziku na ovoj lokaciji.  Od 22:00 sata sata na binu stupaju Sam Brisbe & Steam koji će publiku zabavljati  Pop, Soul i Reggae numerama  sve do 02:00 ujutru. Na trgu se 1. januara  uživo prenosi Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara (od 11:15 sati)

Aspern Seestadt – Porodični doček Nove godine i bečki kult bendovi

Na poslednjoj stanici U2 od 14:00 – 17:00 časova posetiocima se nudi veseli program za decu, a u 17:30 sati  počinje novogodišnji kurs plesa.  Od  20:oo časova nastupaju  Wayne & the Rolling Rockets, a od 22:00 nastupa  kult-bend Wiener Wahnsinn (do 00:30 sati).

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava