LET’S CEE Film Festival

02.10.2014

U Beču se od 2. do 11. oktobra održava treći po redu festival filmova “LET’S CEE”, na kojem će se prikazati blizu 90 filmova iz centralne i južne Evrope. Među mnogobrojnim filmovima nalaze se i ostvarenja iz zemalja Balkana.
Već treću godinu za rednom bečki filmski festival “LET’S CEE” prikazuje najbolja filmska ostvarenje koja kao glavnu tematiku imaju centralnu i južnu Evropu . Svečano otvaranje festivala održava se u četvrtak, 2. oktobra 2014. u 22 časa, u bioskopu Village Cinema, gde će biti prikazan mađarski film “White God – Fehér isten” (Beli Bog).

U bogatom programu, sa ukupno 90 filmova, nalazi se i bizarno-humoristički “balkanski vestern” srpske rediteljke Snežane Penev koji nosi ime “Spomenik Majklu Džeksonu – Monument to Michael Jackson”.

Takođe će biti prikazan film “Mostovi Sarajeva”, koji je premijeru doživeo u Kanu, a prikazan je i na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu. Na ovom filmu je radilo ukupono 13 reditelja iz različitih balkanskih zemalja, od kojih će dvoje prisustvovati na ovogodišnjem “LET’S CEE” – naime Aida Begić iz Bosne i Cristi Puiu iz Rumunije.

Hrvatski predstavnik u programu je film “Šuti – Hush” reditelja Lukasa Nola, o tružnim pričama o porodičnom nasilju i kako ga ne treba prećutati.

Balkanski deo programa zaokružiće filmovi “Three Windows and a Hanging” (“Tri prozora i vešanje”) i “Kukumi” kosovskog reditelja Isa Qosja.

Vrhunac će biti velika retrospektiva “25 – the Restropektive” za koju su vodeći kritičari filmova iz celog sveta izabrali najbolji film godine iz zemalja centralne i južne Evrope proteklih 25 godina. U okviru programa će se takođe prikazati i broj antiratnih filmova, kao i ostvarenja na teme ljubavi i komunizma.

Veliki festival filmova “LET’S CEE” pratiće bogati okvirni program na brojim lokacijama širom Beča. Više o programu filmskog festivala, okvirnom programu i gde i kako kupiti karte pročitajte na zvaničnom sajtu LET’S CEE.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava